Tjedni pregled AI-a: Metin Chameleon, Elon Muskov xAI, Wixov AI i još mnogo toga

23. srpnja 2023.
2 Mins Read
951 Views
Ilustracija neuronske mreže

Evo nekoliko najvažnijih:

Metin novi model slike: Chameleon

Meta, ranije poznata kao Facebook, najavila je novi model slike pod nazivom Chameleon. Za razliku od ostalih postojećih modela za pretvaranje teksta u sliku, Chameleon koristi auto-regresivni model koji generira slike piksel po piksel. Može obavljati zadatke poput pretvaranja teksta u sliku, uređivanja slike vođeno tekstom i tekstualnih zadataka. Model je treniran koristeći licencirane slike i tekstualne podatke iz Shutterstocka.

Elon Muskov AI startup: xAI

Elon Musk otkrio je više detalja o svom novom AI startupu, xAI, tijekom Twitter prostora. Startup planira surađivati s Teslom na silicijskim i softverskim frontovima, koristiti Twitter podatke za obuku maksimalno znatiželjnog AI sustava i koristiti Teslin superkompjuter, Dojo, za AI obuku s podacima iz Tesla vozila.

Wixova integracija AI-a

Wix, popularni alat za izradu web stranica, najavio je integraciju AI-a u svoju platformu. Nova značajka omogućuje korisnicima stvaranje cijelih web stranica pomoću tekstualnih uputa. AI asistent postavlja nekoliko pitanja i generira potpunu web stranicu na temelju odgovora korisnika.

Microsoftova i Metina suradnja: Llama 2

Meta i Microsoft surađivali su na izdanju Llama 2, velikog jezičnog modela otvorenog koda. Model je besplatan za istraživanje i komercijalnu upotrebu. Međutim, neki uvjeti u licencnom ugovoru postavljaju pitanja o njegovom statusu otvorenog koda.

Superhumanove AI značajke

Superhuman, platforma za e-poštu, izbacila je nove AI značajke. AI značajka sama sebe trenira na prošlim e-porukama kako bi razumjela glas korisnika i pisala više poput njega. Također ima značajku sažimanja koja može pružiti sažetak dugih e-mail niti u obliku natuknica.

Appleov AI Chatbot

Apple navodno testira chatbot sličan ChatGPT-u, interno nazvan Apple GPT. Očekuje se da će chatbot biti sljedeća iteracija Sirija.

AI u novinarstvu

OpenAI se udružuje s American Journalism Projectom kako bi podržao lokalne vijesti. OpenAI se obvezuje donirati 5 milijuna dolara American Journalism Projectu i nudi do 5 milijuna dolara u OpenAI API kreditima.

Googleov AI alat za novinske članke

Google testira AI alat, unutarnje nazvan Genesis, koji može generirati novinske članke. Alat može uzeti informacije i generirati novinske tekstove na temelju tih informacija.

AI u zabavi

Fable Studios stvorio je cijelu epizodu South Parka koja je potpuno generirana pomoću AI-a. Dijalog, interakcije između likova, glasovi i pozadinske slike sve su generirane pomoću AI-a.

AI tužbe

Tisuće autora potpisale su pismo u kojem se od proizvođača AI-a traži da prestanu koristiti njihova pisanja bez dozvole ili naknade. U međuvremenu, američki sudac pronašao je nedostatke u tužbama umjetnika protiv AI tvrtki, navodeći da ne postoji značajna sličnost između slika koje su stvorili umjetnici i AI sustava.

GitHubov Co-pilot Chat

GitHub je učinio co-pilot chat dostupnim za sve organizacije. Chat asistent pomaže s kodom i treniran je na podacima dostupnim unutar GitHuba.

Ovi događaji ističu brzi napredak u AI-u i njegovu sve veću integraciju u različite sektore, od zabave i novinarstva do razvoja weba i upravljanja e-poštom.

Exit mobile version