OpenAI i Associated Press potpisali ugovor o licenciranju vijesti

14. srpnja 2023.
3 Mins Read
177 Views
OpenAI i Associated Press potpisali ugovor o licenciranju vijesti

Dogovor omogućava OpenAI-u da licencira dio tekstualne arhive AP-a, dok će AP iskoristiti tehnologiju i stručnost proizvoda OpenAI-a,” rekli su obje organizacije u zajedničkoj izjavi.

Financijski uvjeti dogovora nisu otkriveni.

OpenAI i druge tehnološke tvrtke moraju konzumirati velike količine pisanih djela, poput knjiga, novinskih članaka i društvenih medija, kako bi poboljšali svoje AI sustave poznate kao veliki jezični modeli.

Prošlogodišnje puštanje ChatGPT-a potaknulo je procvat “generativnih AI” proizvoda koji mogu stvarati nove odlomke teksta, slike i druge medije.

Alati su izazvali zabrinutost zbog svoje sklonosti iznošenju lažnih informacija koje je teško primijetiti zbog snažnog vladanja gramatikom ljudskih jezika sustava.

Također se postavlja pitanja o tome do koje mjere bi se novinskim organizacijama i drugima koji su koristili pisanje, umjetnost, glazbu ili druga djela za “obuku” AI modela trebalo platiti.

Ovaj tjedan, U.S. Federal Trade Commission obavijestila je OpenAI da je otvorila istragu o tome je li tvrtka sudjelovala u nepravičnim ili obmanjujućim praksama privatnosti ili sigurnosti podataka pri skrapingu javnih podataka – ili je prouzrokovala štetu objavljivanjem lažnih informacija kroz svoje proizvode za chatbot.

FTC nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom na istragu, o kojoj je prvi izvijestio The Washington Post.

Uz novinske organizacije, autori knjiga tražili su nadoknadu za svoja djela koja su se koristila za obuku AI sustava.

Više od 4.000 pisaca – među njima Nora Roberts, Margaret Atwood, Louise Erdrich i Jodi Picoult – potpisalo je prošlog mjeseca pismo izvršnim direktorima OpenAI-a, Googlea, Microsofta, Mete i drugih AI razvijatelja optužujući ih za eksploatativne prakse u izgradnji chatbota koji “imitiraju i regurgitiraju” njihov jezik, stil i ideje.

Neki romanopisci i komičarka Sarah Silverman također su tužili OpenAI za kršenje autorskih prava.

Drago nam je što OpenAI prepoznaje da je nepristran sadržaj vijesti utemeljen na činjenicama bitan za ovu evoluirajuću tehnologiju i da cijene vrijednost našeg intelektualnog vlasništva,” rekla je u pisanom priopćenju Kristin Heitmann, viša potpredsjednica AP-a i glavna direktorica za prihode. “AP snažno podržava okvir koji će osigurati zaštitu intelektualnog vlasništva i da se stvaraoci sadržaja pravedno nadoknađuju za svoj rad.

Dvije tvrtke rekle su da također ispituju “potencijalne primjene generativnog AI-a u proizvodima i uslugama vijesti”, iako nisu dali dodatne detalje i specifičnosti.

OpenAI i AP “vjeruju u odgovorno stvaranje i korištenje ovih AI sustava“, navodi se u izjavi.

OpenAI će imati pristup vijestima AP-a čija arhiva seže do 1985. godine

Dogovor s AP-om vrijedan je tvrtki poput OpenAI jer pruža gomilu materijala kojeg može koristiti u svrhe treninga modela, a također je i osiguranje protiv gubitka pristupa materijalu zbog tužbi koje su ugrozile pristup materijalu, rekao je Nick Diakopoulos, profesor komunikacijskih studija i informatike na Sveučilištu Northwestern.

Da biste se zaštitili od toga da sudovi odlučuju, možda želite izići i potpisati sporazume o licenciranju kako biste bili sigurni da imate legalan pristup materijalu koji će vam trebati“, rekao je Diakopoulos.

AP trenutno ne koristi nikakav generativni AI u svojim vijestima, ali koristi druge oblike AI-a već desetak godina, uključujući automatizaciju izvješća o korporativnim dobitima i rekapitulaciju nekih sportskih događanja.

Također vodi program koji pomaže lokalnim medijskim organizacijama da uključe AI u svoje operacije, a nedavno je pokrenuo pretraživanje arhive slika pogonjeno AI-em.

Utjecaj dogovora mogao bi se proširiti daleko izvan AP-a zbog veličine organizacije i njenih dubokih veza s drugim medijskim kućama, rekao je analitičar medijske industrije Ken Doctor.

Kada je AP odlučio otvoriti svoj sadržaj besplatno na internetu 1990-ih, to je navelo mnoge novinske tvrtke da učine isto, što se “pokazalo kao vrlo loša ideja” za poslovanje s vijestima, rekao je Doctor.

Rekao je da je navigacija “novim, AI-vođenim krajolikom duboko nesigurna” i predstavlja slične rizike.

Industrija je danas puno slabija. AP je u redu. Stabilan je. Ali novinska industrija oko njega stvarno gubi dah,” rekao je Doctor. “S pozitivne strane, AP ima utjecaj da sklopi ovakav dogovor i može raditi s lokalnim izdavačima kako bi procijenio i potencijal i rizik.

Exit mobile version