Nicki Minaj razbjesnila deepfake snimka

13. srpnja 2023.
2 Mins Read
305 Views
Nicki Minaj razbjesnila deepfake snimka

Poprilično je ljutito izjavila popularna pjevačica Nicki Minaj na Twitteru nakon što je vidjela duboko lažni video u kojem se prikazuje kako je u braku s Tomom Hollandom, a zajedno se sukobljavaju sa svojim susjedom Markom Zuckerbergom.

Ovaj neobičan video je promotivni materijal za novu emisiju pod nazivom “Deep Fake Neighbour Wars” koju producira ITVX.

Tvrdi se da je to “prva dugometražna narativna emisija na svijetu koja koristi tehnologiju duboko lažnih videa”.

U emisiji, imitatori slavnih osoba i AI-generirana duboko lažna lica koriste se za prikazivanje slavnih osoba kao običnih Britanaca koji žive u predgrađima.

Ali, što je s pravnom nejasnoćom koja okružuje duboko lažne videe? New York Times je ranije ove godine izvijestio da postoji malo pravnih lijekova za borbu protiv AI-pokretanih videa, koji se koriste za sve, od dezinformacijskih videa do pornografije i prevara.

Jedno je sigurno: kako je nagovijestila Minaj, sudovi će se morati upustiti u neistraženo područje.

A što je s pravima slavnih osoba? Minajin bijes i nelagoda sažimaju opću opreznost među nekim pjevačima, glumcima, izvođačima i drugim kreativnim osobama o tome kako tehnologije umjetne inteligencije, poput duboko lažnih videa, ne samo da preuzimaju njihova lica i glasove, već i njihovo intelektualno vlasništvo, često bez njihovog dopuštenja.

Za drugi primjer, pogledajte autoricu i komičarku Sarah Silverman, koja je zajedno s dvoje drugih pisaca nedavno podnijela tužbu protiv OpenAI-a, razvijatelja ChatGPT-a, zbog kršenja autorskih prava – tvrdeći da su AI modeli tvrtke koristili njihove objavljene knjige kao podatke za treniranje.

Sve ovo otvara brojna pitanja o budućnosti tehnologije i načinima na koje može utjecati na naše živote, naše identitete i naše pravo na privatnost.

Exit mobile version