Kevin “The Condor” Mitnick, 1963. – 2023. :(

26. srpnja 2023.
2 Mins Read
483 Views
Kevin "The Condor" Mitnick, 1963. - 2023. :(

Kevin Mitnick, poznatiji kao “The Condor”, rođen je 6. kolovoza 1963. godine u Van Nuysu, Kalifornija.

Odrastao je u Los Angelesu, a već u dobi od 12 godina pokazivao je interes za hakiranje. Tada je jednom prilikom uspio uvjeriti vozača autobusa da mu kaže gdje može kupiti svoj vlastiti probijač karata, a što mu je trebalo za “školski projekt”.

Bio je to projekt koji mu je omogućilo besplatnu vožnju bilo kojim autobusom na širem području Los Angelesa i to koristeći neiskorištene transferne listiće koje bi pronalazio u kontejnerima pored autobusne garaže.

Mitnick je pohađao srednju školu James Monroe u North Hillsu, gdje je postao radioamater te odabrao nadimak “Condor”, a nakon gledanja filma “Three Days of the Condor”.

Kasnije se upisao na Los Angeles Pierce College i USC.

Mitnick je prvi put neovlašteno pristupio računalnoj mreži 1979. godine, kada mu je prijatelj dao telefonski broj Arka, računalnog sustava koji je korporacija Digital Equipment Corporation (DEC) koristila za razvoj svog softvera za operativni sustav RSTS/E.

Provalio je u računalnu mrežu DEC-a i kopirao softver tvrtke, zbog čega je optužen i osuđen 1988. godine.

Osuđen je na 12 mjeseci zatvora, a potom na tri godine uvjetne kazne. Prema Ministarstvu pravosuđa Sjedinjenih Država, Mitnick je neovlašteno pristupio desecima računalnih mreža dok je bio bjegunac.

Nakon dobro publicirane potjere, Federalna istražna služba uhitila je Mitnicka 15. veljače 1995. godine u njegovom stanu u Raleighu u Sjevernoj Karolini, zbog niza federalnih prekršaja povezanih s razdobljem od dvije i pol godine hakiranja, koje je uključivalo računalnu i žičanu prijevaru.

Mitnick je tada osuđen na 46 mjeseci zatvora plus dodatna 22 mjeseca za kršenje uvjeta svoje uvjetne kazne iz 1989. godine za računalnu prijevaru.

Nakon izlaska iz zatvora, Mitnick je pokrenuo vlastitu sigurnosnu tvrtku, Mitnick Security Consulting, LLC, i bio je uključen u druge poslove vezane uz računalnu sigurnost.

Kevin je bio strastveni inovator i pionir u području računalne sigurnosti. Njegova sposobnost da vidi izvan uobičajenih okvira i njegova strast za tehnologijom inspirirala je mnoge da slijede njegove korake i istraže svijet računalne sigurnosti. Njegova smrt je veliki gubitak za cijelu zajednicu.

Kevin Mitnick je preminuo od raka gušterače 16. srpnja 2023. godine u dobi od 59 godina. Ostavio je iza sebe suprugu i nerođeno dijete.

Exit mobile version