Istraživači stvorili AI biosenzor kako bi ubrzali dijagnostiku neurodegenerativnih bolesti

13. srpnja 2023.
2 Mins Read
168 Views
Istraživači stvorili AI biosenzor kako bi ubrzali dijagnostiku neurodegenerativnih bolesti

Biosenzor.

Ali ne bilo kakav biosenzor.

Ovaj kombinira više naprednih tehnologija za dijagnosticiranje neurodegenerativnih bolesti (NDD) poput Alzheimerove bolesti (AD) i Parkinsonove bolesti (PD).

Nazvan je ImmunoSEIRA senzor. Koristi tehnologiju biosenziranja, spektroskopiju površinski pojačane infracrvene apsorpcije (SEIRA) i umjetnu inteligenciju (AI) za detekciju i identifikaciju pogrešno presavijenih proteinskih biomarkera povezanih s NDD-ima. Fascinantno, zar ne?

Prema studiji objavljenoj u Science Advances, ovaj inovativni uređaj može razlikovati između dvije glavne forme pogrešno presavijenih proteina, oligomera i fibrila, koji su uključeni u razvoj i napredovanje NDD-a.

Njegova sposobnost razlikovanja između ovih oblika omogućuje precizniju dijagnozu i praćenje napredovanja bolesti.

Ali, to nije sve. Senzor uključuje nizove zlatnih nanostapica s antitijelima koja ciljaju specifične proteine, omogućujući realno vrijeme hvatanja i strukturalnu analizu ciljanih biomarkera. Može detektirati specifične proteinske oblike čak i u složenim tekućinama poput ljudske cerebrospinalne tekućine (CSF), što ga čini prikladnim za kliničke postavke.

Osim toga, uključivanje umjetnih neuronskih mreža poboljšava sposobnosti senzora omogućujući kvantitativnu predikciju prisutnosti i količine oligomernih i fibrilarnih proteinskih agregata, čak i kada su pomiješani. Ova značajka doprinosi preciznoj dijagnozi bolesti.

ImmunoSEIRA senzor dizajniran je za upotrebu u mikrofluidnom sustavu, omogućujući mu analizu uzoraka čak i u složenim mješavinama bioloških tvari. Ova svestranost povećava njegov potencijal za primjenu u različitim istraživačkim i kliničkim postavkama.

Tehnologija obećava rano otkrivanje i praćenje NDD-a te procjenu opcija liječenja na različitim fazama napredovanja bolesti. Ovaj napredak rješava značajan izazov neučinkovitih dijagnostičkih metoda za NDD.

Sposobnost senzora da prati više biomarkera povezanih s različitim neurodegenerativnim poremećajima istovremeno čini ga vrijednim alatom za praćenje napredovanja bolesti i procjenu učinkovitosti novih terapija.

Sljedeći koraci za ovu tehnologiju uključuju proširenje njenih sposobnosti i procjenu njenog dijagnostičkog potencijala u Parkinsonovoj bolesti i drugim bolestima uzrokovanim pogrešnim presavijanjem i agregacijom proteina.

Primjena AI-pomognutog ImmunoSEIRA senzora dobrodošao je napredak za rano otkrivanje, praćenje bolesti i procjenu učinkovitosti lijekova, rješavajući kritičnu potrebu za pravovremenom intervencijom i liječenjem neurodegenerativnih bolesti.

Exit mobile version