Filmski studiji žele zamijeniti statiste s AI-jem nakon što ih plate samo za jedan dan

14. srpnja 2023.
2 Mins Read
189 Views
Filmski studiji žele zamijeniti statiste s AI-jem nakon što ih plate samo za jedan dan

To znači da je velik dio Hollywooda efektivno u štrajku, zaustavljajući najutjecajniju filmsku industriju na svijetu.

Otkako je WGA stupio u štrajk prije dva mjeseca, razgovor se često vrtio oko upotrebe AI-a i kako bi mogao podrivati egzistenciju pisaca i glumaca.

Čini se da je šokantno koliko su studio izvršitelji, predstavljeni od strane Saveza producenata filmova i televizijskih produkcija (AMPTP), željeli iskoristiti tu tehnologiju.

Tijekom konferencije za novinare neposredno nakon poziva SAG-AFTRA-e za štrajk danas, izvršni direktor i glavni pregovarač Duncan Crabtree-Ireland prikazao je sumorno stanje situacije.

U tom revolucionarnom AI prijedlogu,” rekao je Crabtree-Ireland, citirajući AMPTP i prema CNBC-u, “predlažu da naši statisti trebaju biti skenirani, plaćeni za jedan dan, a njihova tvrtka treba biti vlasnik tog skeniranja njihove slike, njihove sličnosti i trebali bi je moći koristiti za ostatak vječnosti u bilo kojem projektu koji žele bez pristanka i bez naknade.

Ako mislite da je to revolucionarni prijedlog, predlažem da ponovno razmislite,” dodao je.

Takav prijedlog bi efektivno prisilio ljudske statističke glumce da se odreknu svog fizičkog izgleda da bi se rekreirali u obliku digitalnih projekcija po nahođenju studija, distopijska vizija budućnosti filmske industrije.

Dakle, ako statista postane zvijezda, mogu samo snimiti film s jezivim AI dvojnikom iz svih tih godina?” tvitao je zabavni pisac Matt Zoller Seitz. “Prevarantski.

Za Sindikat, riječ je o sprječavanju studija da točno to učine.

SAG-AFTRA održava da je pravo na digitalno repliciranje glumčevog glasa ili sličnosti da bi se značajno manipuliralo izvedbom, ili da bi se stvorila nova digitalna izvedba, obavezna tema pregovaranja,” stoji u lipanjskom pismu koje je napisao glavni savjetnik sindikata Jeffrey Bennett. “Ne možete jednostrano nametnuti uvjete u pojedinačnim ugovorima koji navodno daju ta prava.”

Međutim, prema CNBC-u, AMPTP je opovrgnuo ove izvještaje, iako filmski studiji još nisu izravno komentirali prijedlog.

Kao industrija uspjeli smo pregovarati o vrlo dobrom dogovoru s Sindikatom redatelja, koji odražava vrijednost koju redatelji pridonose ovom sjajnom poslu,” rekao je danas CNBC-u izvršni direktor Disneya Bob Iger prije najave štrajka. “Željeli smo isto učiniti s piscima. I željeli bismo isto učiniti s glumcima.”

No, možda je prekasno.

Insajderski izvori su rekli Collideru da su studiji već koristili tehnologiju koja može zamijeniti statiste s digitalnim avatarima u nadolazećim filmovima, uključujući “Captain America: Brave New World” i Netflixovu “The Residence.”

Prema izvještaju, neki glumci tvrde da im nije ni dana opcija da se odreknu skeniranja, što je bilo uvjetovano njihovim zapošljavanjem.

To je zabrinjavajući znak onoga što tek dolazi. Nisu samo pisci i urednici čiji poslovi su ugroženi, na kraju krajeva – životi glumaca su također u opasnosti.

Exit mobile version