Uspon AI umjetnosti: Redefiniranje kreativnosti

3. lipnja 2023.
3 Mins Read
378 Views
Uspon AI umjetnosti: Redefiniranje kreativnosti

Stoljećima su umjetnici usavršavali svoj zanat, ovladavajući različitim tehnikama kako bi stvorili umjetnička djela koja zauzimaju maštu i inspiriraju divljenje.

Međutim, s porastom tehnologije, pojavila se nova forma umjetnosti – umjetnost umjetne inteligencije (AI). Ova vrsta umjetnosti ne stvara se ljudskim rukama, već algoritmima koji pokreću AI sustave. Predstavlja novi val kreativnosti koji redefinira što znači biti umjetnik u 21. stoljeću.

Pojavljivanje umjetnosti AI izazvalo je debatu o ulozi tehnologije u kreativnom izražavanju. Neki tvrde da je to prijetnja tradicionalnim oblicima umjetnosti, dok drugi to vide kao priliku za proširenje umjetničkih horizonata. Bez obzira na mišljenje, ne može se poreći da je umjetnost AI ovdje da ostane i da mijenja način na koji razmišljamo o kreativnosti.

Što je AI umjetnost?

Umjetnost AI je oblik digitalne umjetnosti koji se generira uz pomoć umjetne inteligencije i algoritama strojnog učenja. Aplikacije umjetnosti AI uključuju generativnu umjetnost, duboku umjetnost snova i umjetnost prijenosa stila.

Generativna umjetnost uključuje korištenje algoritama za generiranje umjetničkih djela, dok duboka umjetnost snova koristi neuronske mreže za stvaranje slika na temelju postojećih. Umjetnost prijenosa stila uključuje prijenos stila jedne slike na drugu.

Umjetnost AI raste na popularnosti i prikazana je u galerijama i izložbama. Međutim, uspon umjetnosti AI također je postavio etička razmatranja. Jedna od glavnih briga je pitanje autorstva i vlasništva umjetničkih djela generiranih pomoću AI.

Kako AI postaje naprednija, može biti moguće da strojevi stvaraju umjetnička djela koja su neraspoznatljiva od onih koje stvaraju ljudski umjetnici. To postavlja pitanje tko bi trebao biti kreditiran kao umjetnik i tko bi trebao posjedovati umjetničko djelo.

Osim toga, postoje zabrinutosti o upotrebi AI za replikaciju stilova postojećih umjetnika bez njihovog pristanka, potencijalno kršeći njihova prava intelektualnog vlasništva.

Alati i tehnike

Korištenje generativnih algoritama i strojnog učenja u području generiranja umjetnosti AI dovelo je do razvoja novih alata i tehnika za stvaranje digitalne umjetnosti.

Ti se alati mogu koristiti za generiranje slika ili manipuliranje postojećima, stvarajući širok spektar umjetničkih izraza koji bi bili nemogući bez AI.

Posebno su algoritmi strojnog učenja korišteni za stvaranje novog oblika umjetnosti AI poznate kao ‘neuronski prijenos stila’, koji uključuje prijenos stila jedne slike na drugu. Ova tehnika korištena je za stvaranje širokog spektra umjetničkih stilova, uključujući apstraktne, impresionističke i realističke slike.

Osim neuronskog prijenosa stila, druge AI-based tehnike poput prijevoda slike u sliku, dubokog sna i generativnih suparničkih mreža koriste se za stvaranje umjetnosti AI.

Ove tehnike omogućuju umjetnicima da manipuliraju slikama na nove i inovativne načine, pružajući im novu razinu umjetničkog izražavanja.

Međutim, upotreba AI u kreativnom procesu također je postavila etička pitanja o ulozi umjetnika i autentičnosti umjetničkog djela. Unatoč ovim zabrinutostima, upotreba AI u generiranju umjetnosti otvorila je nove mogućnosti za umjetnike i ima potencijal da redefinira prirodu kreativnosti u digitalno doba.

Utjecaj na industriju umjetnosti

Upotreba generativnih algoritama i strojnog učenja u produkciji umjetnosti dramatično je promijenila način na koji umjetnici stvaraju i izlažu svoja djela, pri čemu je nedavna anketa otkrila da 85% profesionalaca u umjetnosti vjeruje da će AI nastaviti oblikovati industriju u narednim godinama.

Ovaj je pomak stvorio nove prilike za umjetnike da istraže potencijal AI-a i njegov utjecaj na tržište umjetnosti. Umjetnost generirana AI-om već je stekla značajnu popularnost u industriji umjetnosti, s djelima koja se prodaju za milijune dolara na aukciji.

Kako umjetnost AI stječe više priznanja, ima potencijal promijeniti umjetnički pejzaž i izazvati tradicionalne koncepte kreativnosti. S pomoću AI, umjetnici mogu stvoriti djela koja su prije bila nemoguća, što dovodi do bujanja inovativnih i eksperimentalnih oblika umjetnosti.

Međutim, to također postavlja pitanja o ulozi umjetnika u kreativnom procesu i mogu li strojevi zaista zamijeniti ljudsku kreativnost. Unatoč tome, s potencijalom tržišta i promjenama u umjetničkom pejzažu, jasno je da će umjetnost AI nastaviti igrati značajnu ulogu u budućnosti industrije umjetnosti.

Exit mobile version