Revolucija umjetne inteligencije

10. svibnja 2023.
2 Mins Read
233 Views
Revolucija umjetne inteligencije

Kako ulazimo dublje u 21. stoljeće, umjetna inteligencija (UI) sve je češća prisutnost u našim životima i mijenja način na koji komuniciramo sa svijetom, ali kakav je njen utjecaj na obrazovanje i život nakon diplome?

Zapravo, uvod ovog članka napisala je UI, koja nam je olakšala posao.

Unatoč nespretnoj strukturi rečenica, važno je uzeti u obzir različita gledišta kako bi se bili etički novinari, što se izravno odnosi na učionicu i suvremeni obrazovni sustav.

Lako dostupna računalno generirana “misao” zamjenjuje nezavisno razmišljanje i prisiljava akademske institucije da se suoče s ovom futurističkom tehnologijom.

U školama diljem Amerike, učenici koriste UI za zadatke koji zabrinjavaju odgojitelje, a učitelji se moraju izboriti s varalicama, što uzrokuje poremećaje u nastavnim planovima.

ChatGPT je računalni program koji može odgovarati na pitanja o bilo čemu, uključujući filozofska uvjerenja, povijest i čak mišljenja o najboljem u glazbi i sportu.

Zbog funkcionalnosti tehnologije, učenici mogu nastaviti koristiti UI za školske radove, ali ChatGPT može biti i sjajan alat za prikupljanje misli i poboljšanje nastavnih planova, pod uvjetom da se podaci navode i provjeravaju.

Primijetite riječi “početna točka”.

SAD ima zakone o zaštiti podataka, ali nažalost često zaostaje u regulaciji tehnologije, dok Europska komisija razmatra okvir za etičku upotrebu UI-a, koji ne može zamijeniti ljudski sud.

UI eliminira priliku za ljude da se uključe u vlastitu kreativnost i može utjecati na pisanje, dok njegov utjecaj na okoliš može biti negativan, jer jedan AI model može emitirati istu količinu ugljikovog dioksida kao pet automobila u njihovom životnom vijeku.

UI zahtijeva ljudsku intervenciju za funkcioniranje softvera, što dovodi do problema pristranosti, namjerne ili nenamjerne.

Prema Harvard Gazette, Karen Mills ističe da UI ne samo da replicira ljudske pristranosti, već im daje i neku vrstu znanstvene vjerodostojnosti.

Prema geeksforgeeks, AI ima prednosti poput snažnijeg interaktivnog stila u učionicama i pomaže u pretvaranju složenih informacija u konverzacijsko znanje te poboljšava radnu učinkovitost.

Novi i atraktivni proizvodi uvijek imaju prednosti i nedostatke, ali jasno je da UI već utječe na obrazovanje, što je navelo urednički odbor Loquitura da zatraži mišljenje starog prijatelja.

Naš “stari prijatelj” (ChatGPT) odgovara da UI može imati pozitivne i negativne strane, te da je važno prepoznati koristi i rizike te raditi na razvoju i korištenju UI-a na odgovoran i etički način.

Izvor

Exit mobile version