Proslava izlaska generativne umjetne inteligencije, novog ludila u Silicijskoj dolini

11. svibnja 2023.
2 Mins Read
214 Views
Proslava izlaska generativne umjetne inteligencije, novog ludila u Silicijskoj dolini

U Silicijskoj dolini kripto i metaverse su vani, generativna AI je unutra.

To je postalo jasno u ponedjeljak navečer u San Francisco Exploratoriumu, gdje je Stability AI, startup iza popularnog algoritma za generiranje slika Stable Diffusion, organizirao zabavu koja se osjećala kao povratak u pretkovid exuberanciju.

Na događaju su se pojavile tehnološke zvijezde poput suosnivača Googlea Sergeya Brina, osnivača AngelLista Navala Ravikanta i poduzetnika Rona Conwaya, koji su proslavili osnivanje Stability AI-a i nedavno prikupljanje 101 milijun dolara, što je navodno tvrtku procijenilo na milijardu dolara.

Događaj je bio i proslava cijelog područja generativne AI – širokog pojma za AI koji ne analizira samo postojeće podatke već stvara nove tekstove, slike, videozapise, isječke koda i još mnogo toga.

Posebno je uspješna godina za generativne AI aplikacije koje pretvaraju tekstualne upute u slike – za razliku od NFT-ova ili virtualnih metaverseova, zapravo imaju brojeve koji opravdavaju dobiveni hype.

Takav rast potaknuo je ulagače da se nadaju kako će se uključiti u sljedeću veliku stvar.

No, nijedan generativni AI projekt nije stvorio toliko zviždanja – ni toliko kontroverzi – kao Stable Diffusion.

Djelomično je to zato što je, za razliku od mnogih generativnih AI projekata koje pažljivo čuvaju njihovi kreatori, Stable Diffusion otvorenog koda i besplatan za upotrebu, što znači da svatko može vidjeti kod ili ga preuzeti i pokrenuti modificiranu verziju na osobnom računalu.

Ta sloboda učinila je Stable Diffusion hitom među underground umjetnicima i tvorcima mema, ali i izazvala je široku zabrinutost da bi opuštena pravila tvrtke mogla dovesti do poplave nasilnih slika, nepoželjne golotinje i AI-generirane propagande i dezinformacija.

Emad Mostaque, osnivač i izvršni direktor Stability AI-a, zauzeo je stav protiv ograničenja sadržaja.

U razgovoru sa mnom ove nedjelje, istaknuo je kontrast između svog stava i teškog, očinski pristupa AI-u kojeg koriste tehnološki divovi.

Gospodin Mostaque, 39-godišnjak, neobičan je frontmen za generativnu AI industriju.

Gospodin Mostaque, koji je inicijalno sam financirao Stability AI, brzo je postao polarizirajuća figura unutar AI zajednice.

Ali, u ponedjeljak navečer, gospodin Mostaque dobio je dobrodošlicu heroja od nekoliko stotina istraživača AI-a, izvršnih direktora društvenih medija i osobnosti iz tehnološkog Twittera.

Kada sam ga pitao brine li ga puštanje generativne AI-a u svijet prije nego što je sigurno, rekao je da ga ne brine.

Na kraju, rekao je, transparentnost, a ne kontrola odozgo, ono je što će spriječiti da generativna AI postane opasna sila.

Njegova vizija otvorene AI utopije može se činiti fantastičnom, ali u ponedjeljak navečer našao je mnogo ljudi koji su željeli to ostvariti.

Izvor

Exit mobile version