“Oprostite što smo uništili većinu čovječanstva”: Izložba muzeja zamišlja život nakon pobune umjetne inteligencije

10. svibnja 2023.
2 Mins Read
212 Views
"Oprostite što smo uništili većinu čovječanstva": Izložba muzeja zamišlja život nakon pobune umjetne inteligencije

Muzejska izložba prikazuje postapokaliptični svijet nakon što je umjetna inteligencija (AI) uništila većinu čovječanstva i pokušala se iskupiti stvaranjem muzejske izložbe.

Nazvana Misalignment Museum, tim se nada da će izložba povećati znanje i svijest posjetitelja o umjetnoj općoj inteligenciji (AGI) – sposobnosti AI-ja da razmišlja i obavlja zadatke poput čovjeka.

“Cilj nam je stvoriti prostor za razmišljanje o samoj tehnologiji i kritički promišljati o umjetnoj inteligenciji i njenim implikacijama”, piše tim na svojoj web stranici, nadajući se da će nadahnuti i izgraditi potporu za formuliranje i provođenje mjera ublažavanja rizika kako bi osigurali pozitivnu budućnost dok se AI razvija i u slučaju dolaska AGI.

Izložba uključuje prijateljsku dobrodošlicu od strojeva koji kažu “žao nam je što smo ubili većinu čovječanstva” te niz instalacija, od Michelangelovog Stvaranje Adama kategoriziranog od strane AI-ja, do tima konzervi s paštetom pokretanih modelom jezika koji je treniran na “svinjskoj” verziji Huxleyevog Divnog novog svijeta koji pokušava ispričati svoju priču.

Izložba također sadrži prilično uvjerljiv lažni razgovor između AI-generiranog Wernera Herzoga i filozofa Slavoja Žižeka.

Iako su inovacije u obradi prirodnog jezika impresivne, one djeluju više kao “začinjeni automatski dovršetak” nego kao stvarna opća umjetna inteligencija.

Prema nekim procjenama, umjetna opća inteligencija mogla bi biti udaljena samo sedam godina, iako istraživanje AI istraživača to smješta oko 2050. godine.

No, hoće li AGI nužno biti loš kao što apokaliptična izložba prikazuje? Oko toga, AI istraživači imaju svoje zabrinutosti.

Anketirajući istraživače koji su suautorirali barem dva članka o računalnoj lingvistici između 2019. i 2022. godine, tim je otkrio da ljudi u tom području nisu u potpunosti pozitivni prema smjeru kojim se kreće AI.

“73 posto ispitanika slaže se da bi automatizacija rada od strane AI-ja mogla voditi revolucionarnoj društvenoj promjeni u ovom stoljeću, barem na razini Industrijske revolucije”, napisali su istraživači u svom istraživanju. U međuvremenu, iznenađujuće visokih 36 posto istraživača AI-ja složilo se da bi AI u ovom stoljeću mogao proizvesti katastrofalne posljedice “na razini sveopćeg nuklearnog rata”.

Čak i u stvarnom životu nije sigurno da bi AI nakon toga izvinio s muzejom. Izložba Misalignment Museum trenutno je otvorena za posjetitelje u San Franciscu.

Izvor

Exit mobile version