NASA razvija zmijolikog robota za istraživanje Enceladusa

9. svibnja 2023.
2 Mins Read
393 Views
NASA razvija zmijolikog robota za istraživanje Enceladusa

Projekt Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) usredotočen je na potragu za vodom i dokazima uvjeta koji podržavaju život na Enceladusu, za koji se vjeruje da ispod ledenog omotača skriva tekući ocean.

Enceladus je izvanredno mjesto za istraživanje jer mu je ledena površina prilično glatka, a temperature su ispod 150 stupnjeva Celzijusa.

Podaci sa svemirske letjelice Cassini pokazuju da su gejziri koji izbijaju iz površine izravni kanali do tekuće vode, što bi moglo otvoriti put do naseljivog oceana.

EELS je snažan alat za istraživanje raznih nebeskih tijela i prilagođen je kretanju preko terena s karakteristika oceanskog svijeta, fluidiziranim medijima, zatvorenim tankim površinama leda i tekućinama.

Robot predstavlja autonomno vozilo sastavljeno od više identičnih segmenata u kojima se nalaze dijelovi za usmjerenje i pogon te strujni i komunikacijski sustavi koji ih napajaju.

Zahvaljujući inovativnim rotirajućim pogonskim modulima, EELS može pristupiti otvoru gejzira i pratiti ga do izvora oceana.

Ovi moduli služe kao podvodne tračnice, hvataljke i propelerske jedinice. Robot dugačak malo manje 5 metara (4.9m) sposoban je navigirati opasnim terenom Enceladusa.

Projekt EELS još je uvijek u fazi planiranja, a NASA nije odlučila kada će misija biti pokrenuta.

Međutim, ako studija uspije, mogla bi dovesti do detaljnijeg istraživanja nebeskih tijela za koja se dugo smatralo da su nedostižna.

Sustav EELS bi također mogao istraživati polove Marsa i spuštati se u pukotine Zemljinih ledenih površina, proširujući naše znanje o svemiru i našu sposobnost traženja znakova života izvan našeg planeta.

NASA-in Jet Propulsion Laboratory opisuje sustav EELS kao pokretnu platformu instrumenata dizajniranu za istraživanje unutarnjih struktura terena, procjenu sposobnosti naseljavanja te, u konačnici, potragu za dokazima života.

S potencijalom da revolucionira naše razumijevanje svemira, projekt EELS je zanimljiv za sve znanstvenike i ljubitelje svemira.

Ovaj projekt može nam pružiti daljnji uvid u tajanstvene svjetove koji kriju nevjerojatne tajne te potaknuti razvoj novih tehnologija i strategija za istraživanje udaljenih nebeskih tijela.

Otkrivanje života izvan Zemlje moglo bi imati ogromne posljedice na naše razumijevanje evolucije života, a EELS bi mogao biti ključni faktor u otkrivanju potencijalno za obitavanje prikladnih svjetova.

Dok NASA i dalje razvija i usavršava tehnologiju koja će pokretati ovu misiju, znanstvenici i inženjeri širom svijeta prate napredak i čekaju trenutak kada će EELS biti spreman za pokretanje.

Ukoliko EELS pronađe dokaze o životu ili uvjetima pogodnim za život na Enceladusu, to bi moglo potaknuti dodatna istraživanja drugih ledenih svjetova u našem solarnom sustavu, kao što su Europa, jedan od Jupiterovih mjeseci, ili čak ledeni patuljasti planeti koji kruže oko udaljenih zvijezda.

Bilo kako bilo, EELS predstavlja uzbudljiv korak naprijed u istraživanju svemira, koji donosi nove mogućnosti i nadu u bolje razumijevanje našeg mjesta u svemiru, potencijalno otkrivajući tragove života u najneočekivanijim kutovima našeg solarnog sustava.

Exit mobile version