Nakon curenja informacija u Samsungu

4. svibnja 2023.
2 Mins Read
387 Views
Nakon curenja informacija u Samsungu

Tehnološki gigant Samsung privremeno ograničava upotrebu AI alata na uređajima u vlasništvu tvrtke, uključujući računala, tablete i telefone, kao i uređaje koji nisu u vlasništvu tvrtke, ali se koriste na internim mrežama.

Zabrana bi obuhvaćala ne samo ChatGPT, već i usluge koje koriste tu tehnologiju, poput Microsoftovog Binga, te konkurentske generativne AI usluge poput Googleovog Barda.

Zabrana koja je stupila na snagu 1. svibnja primjenjuje se samo na uređaje koje je Samsung dao na korištenje svojim radnicima, što znači da potrošači i drugi vlasnici Samsungovih telefona, prijenosnih računala i drugih povezanih uređaja neće biti pogođeni tom odlukom.

“Tvrtka pregledava mjere kako bi stvorila sigurno okruženje za sigurno korištenje generativne AI u svrhu poboljšanja produktivnosti i učinkovitosti zaposlenika“, rekao je glasnogovornik Samsunga.

Međutim, dok te mjere nisu spremne, privremeno ograničavamo upotrebu generativne AI na uređajima tvrtke.

Prema Bloombergovom izvješću, zabrana bi bila privremena, sve dok ne izgrade “sigurnosne mjere za stvaranje sigurnog okruženja za sigurno korištenje generativne AI u svrhu poboljšanja produktivnosti i učinkovitosti zaposlenika.

S porastom upotrebe umjetne inteligencije pojavljuju se i značajne prepreke, baš poput sve češćeg curenja osobnih podataka, kršenja privatnosti podataka, kršenja autorskih prava i netočnosti u ChatGPT-ovim odgovorima.

Nakon curenja podataka, Samsung je zatražio od zaposlenika koji koriste generativne AI alate da ne šalju nikakve informacije vezane uz tvrtku ili osobne podatke koji bi mogli otkriti njihovo intelektualno vlasništvo, navodi se u internom dopisu.

Jedan od problema koje je Samsung istaknuo je da je teško povući i izbrisati podatke s vanjskih poslužitelja, te da bi podaci poslani takvim AI alatima mogli biti otkriveni drugim korisnicima.

Prema Samsungovom internom istraživanju u travnju, oko 65% sudionika smatra da upotreba generativnih AI alata nosi sigurnosni rizik.

OpenAI radi na rješavanju nekih kontroverznijih problema kako bi uklonili neke od najistaknutijih zabrana.

Nedavno su tako ChatGPT usluge ponovno aktivirane u Italiji nakon što je OpenAI predstavio plan uvođenja novih kontrola privatnosti.

Velike banke, uključujući Bank of America, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, među ostalima, nedavno su također ograničile upotrebu ChatGPT-a od strane svojih zaposlenika.

Generalno sve velike i male tehnološke tvrtke, uključujući LG i proizvođača memorijskih čipova SK Hynix, ponajviše u Južnoj Koreji, bore se s uvođenjem i dolaskom umjetne inteligencije u širu popularnost, te rade na izradi vlastitih smjernica za upotrebu umjetne inteligencije.

Exit mobile version