Istraživanje prednosti i nedostataka umjetne inteligencije u današnjem svijetu | nasscom

11. svibnja 2023.
One Min Read
274 Views
Istraživanje prednosti i nedostataka umjetne inteligencije u današnjem svijetu | nasscom

Umjetna inteligencija (UI) napreduje i postaje sve dostupnija i raširenija u našem svakodnevnom životu, ali ima i prednosti i nedostatke koje trebamo razmotriti.

Umjetna inteligencija odnosi se na simulaciju ljudske inteligencije u strojevima koji mogu obavljati zadatke koji zahtijevaju ljudsko razmišljanje, ali ima i nedostataka koje moramo uzeti u obzir.

1. Poboljšanje učinkovitosti
2. Smanjenje stope pogrešaka
3. Prediktivna analitika
4. 24/7 dostupnost
5. Bolje iskustvo korisnika
6. Donošenje odluka
7. Smanjenje troškova

1. Premještanje radnih mjesta
2. Troškovi i složenost
3. Pristrani algoritmi
4. Sigurnosni rizici
5. Ovisnost o tehnologiji
6. Nedostatak ljudske interakcije
7. Pitanja privatnosti

Unatoč izazovima i nedostacima UI, jasno je da će tehnologija u budućnosti igrati sve važniju ulogu u našim životima, ali moramo biti svjesni potencijalnih rizika i nedostataka UI.

Utjecaj UI na društvo je složen i raznolik, pa je potrebno pristupiti razvoju i primjeni s oprezom, a vlade, poduzeća i pojedinci moraju surađivati kako bi uspostavili etičke smjernice i propise koji štite prava pojedinaca i ublažavaju rizike povezane s UI.

Zaključno, UI ima prednosti i nedostatke koje moramo uzeti u obzir dok postaje sve raširenija u našem svakodnevnom životu, a kako bismo se kretali naprijed s UI, moramo raditi na rješavanju tih izazova i maksimiziranju prednosti tehnologije.

Izvor

Exit mobile version