Irske novine se javno ispričale zbog slučajne objave AI generiranog provokativnog članka

17. svibnja 2023.
2 Mins Read
356 Views
Irske novine se javno ispričale zbog slučajne objave AI generiranog provokativnog članka

U nedavno objavljenoj izjavi, urednik Ruadhán Mac Cormaic ispričao se zbog incidenta, koji je opisao kao “namjernu i koordiniranu obmanu.”

To je bio prekršaj povjerenja između The Irish Timesa i njegovih čitatelja, i iskreno nam je žao,” stoji u izjavi. “Incident je prokazao propuste u našim postupcima prije objavljivanja. Moramo ih učiniti robustnijima, i hoćemo.

“Također je u prvi plan stavljen i jedan od izazova koje umjetna inteligencija postavlja novinskim organizacijama,” dodao je Mac Cormaic. “Mi, poput drugih, ćemo učit i prilagođavati se.

Riječ je o članku naslova “Opsesija Irkinja lažnim tenom je problematična”

Anonimni autor članak za Guardian je rekao da je pokušavao “nasmijati prijatelje” i “malo zapapriti raspravu” u javnom diskursu o politici identiteta.

Prema Guardianu, plan je nažalost uspio, barem do neke mjere.

Članak – koji je raspravljao o kulturnom prisvajanju i etici lažnog tamnjenja kroz navodnu perspektivu fiktivne Latinske imigrantice koja je odrasla u Guayaquilu, Ekvadoru – navodno je bio drugi najčitaniji članak ikad objavljen u tom listu, te je izazvao raspravu na internetu i na radiju.

Još gore, The Irish Times je shvatio da je objavio prevaru tek kada je sam autor na Twitteru priznao da je ta priča podvala pod lažnim imenom.

Neki ljudi su me nazvali alt-right trolom, ali mislim da nisam” izjavio je neidentificirani prevarant, koji se opisao kao nebinarni sveučilišni student koji tvrdi da je iz Irske, a ne iz Ekvadora. Na kraju tko zna je li bilo što od toga istinito.

Nepoznati student dodao je da je koristio OpenAI’s ChatGPT za generiranje otprilike 80 posto članka, dok je koristio OpenAI’s DALL-E 2 text-to-image da bi stvorio sliku onoga što su vjerovalo da je točan prikaz “woke” novinara: “žena, prekomjerne težine, plava kosa, poslovna ležerna odjeća, samodopadni izraz.”

The Irish Times svakako ima “putra na glavi”, i vjerojatno bismo savjetovali drugim medijima da uče iz njihove pogreške.

Alati umjetne inteligencije su sada gotovo svuda – i kao rezultat toga, razlučivanje što je stvarno, a što nije, vjerojatno će postati sve teže.

Exit mobile version