Kako investirati u virtualne nekretnine: Vodič za Decentraland

18. svibnja 2023.
4 Mins Read
270 Views

Virtualne nekretnine, odnosno digitalna mjesta unutar virtualnih svjetova poput “Decentraland-a”, brzo dobivaju na popularnosti.

Što je Decentraland?

Prije nego što se upustimo u priču o nekretninama u svijetu Decentralanda, važno je razumjeti što je Decentraland. Ne radi se o novoj državi ili gradu kojeg ćete pronaći na Google Mapsu. Ne, ovaj virtualni svijet, metaverse, je mnogo više od toga.

Decentraland je decentralizirana virtualna stvarnost koju pokreće Ethereum blockchain. Unutar ovog virtualnog svijeta, korisnici mogu kupovati, prodavati i graditi na parcelama zemlje koje se nazivaju “LAND” (zemlja). Svaka parcela je jedinstvena nekretnina koja se može kupiti, prodati i modificirati na razne načine.

decentraland

Decentraland nekretnine – o čemu se zapravo radi?

Svijet Decentralanda sastoji se od 90,601 parcela zemlje, koje su zapravo nepokretna digitalna dobra, svaka veličine 10×10 metara. Svaka od ovih parcela može biti kupljena, prodana ili iznajmljena pomoću MANA tokena, kriptovalute koja je native za Decentraland platformu.

Najzanimljiviji aspekt ovih digitalnih parcela je taj da su u potpunosti kontrolirane od strane vlasnika. To znači da, ako posjedujete parcelu zemlje u Decentralandu, možete na njoj izgraditi što god želite – kuću, muzej, trgovinu, ili čak koncertnu dvoranu za virtualne događaje.

Zašto investirati u virtualne nekretnine?

S obzirom da je Decentraland blockchain projekt, sve transakcije su javno dostupne i mogu se pratiti.

Prosječna cijena parcele u Decentralandu početkom 2021. godine iznosila je oko 1,000 MANA, što je u to vrijeme bilo oko 800 dolara. Do kraja 2022. godine, ta je cijena narasla na otprilike 8,000 MANA, ili oko 6,000 dolara.

Ovaj drastičan skok u cijenama može se pripisati sve većem interesu za virtualnim svijetima i digitalnim nekretninama. Kako sve više ljudi provodi vrijeme online, potražnja za virtualnim prostorom raste.

Tržište virtualnih nekretnina doživljava i dalje veliki, iako ima naznaka pucanja “balona“, a pri čemu su cijene nekih parcela unutar Decentraland-a ipak narasle u protekloj godini.

Razlozi za rast cijena su mnogobrojni.

Jedan od njih je činjenica da su virtualne nekretnine u usponu jer omogućavaju korisnicima da posjeduju i koriste jedinstvene digitalne prostore na kreativan i financijski isplativ način.

Kako Kupiti Decentraland Nekretnine?

Ako planirate kupiti parceli vjerojatno ćete se suočiti s ozbiljnim troškovima. Dobra vijest je da uz malo planiranja i istraživanja možete smanjiti te troškove. Evo pet savjeta koji mogu pomoći:

 1. Istražite – prije svega, razjasnite što tražite na određenoj lokaciji. Želite li ruralnu okolinu s puno prostora? Ili je važna urbanost? Kada znate što tražite, počnite pretraživati nekretnine koje zadovoljavaju vaše kriterije.
 2. Ne ustručavajte se pregovarati – bilo da pregovarate s vlasnikom zemlje ili agentom koji predstavlja nekretninu, ne bojte se zatražiti nižu cijenu od one navedene na internetu ili u tisku. To bi vam moglo uštedjeti tisuće dolara na duge staze.
 3. Imajte realna očekivanja – iako Decentraland može biti nevjerojatno mjesto za život i rad, nije imun na probleme karakteristične za bilo koji drugi dio svijeta. Budite spremni na skupe troškove dostave, visoke cijene energije i druge troškove specifične za ovu regiju.
 4. Razmislite o opcijama financiranja – kupnja zemlje može biti skupa.

Slijede koraci koji će vam pomoći da započnete s ulaganjem u Decentraland nekretnine:

 1. Kreirajte digitalni novčanik: Trebat će vam digitalni novčanik kompatibilan s Ethereumom, kao što je MetaMask.
 2. Kupite ETH (Ethereum): Možete kupiti ETH putem raznih platformi za trgovanje kriptovalutama. ETH se koristi za kupnju LAND-a.
 3. Posjetite Decentraland Marketplace: Ovdje možete pregledavati dostupne parcele i nekretnine.
 4. Odaberite LAND za kupnju: Kada pronađete LAND koji želite kupiti, kliknite na “buy” i slijedite upute za plaćanje.
 5. Potvrdite transakciju: Nakon što potvrdite transakciju, LAND će biti vaš.

Najčešće Postavljena Pitanja

 • Što mogu raditi s mojim LAND-om u Decentraland-u?

Možete graditi, iznajmljivati, prodavati ili organizirati događanja na svom LAND-u. Vaše su mogućnosti praktički neograničene.

 • Kako zarađujem na svojoj nekretnini?

Zarada dolazi kroz različite kanale. Možete iznajmiti svoju zemlju, prodati je za veći iznos, ili zaraditi novac kroz interakcije na zemlji koju posjedujete, poput naplaćivanja ulaznica za događaje ili zarade od igara koje se odvijaju na vašem LAND-u.

 • Da li je investiranje u virtualne nekretnine sigurno?

Kao i kod svake investicije, postoje rizici. Tržište virtualnih nekretnina je relativno novo i može biti nestabilno. Preporučujemo da pažljivo istražite i konsultirate se s financijskim savjetnikom prije ulaganja.

 • Mogu li izgubiti svoju nekretninu?

Sve dok imate kontrolu nad svojim digitalnim novčanikom i čuvate svoje privatne ključeve, vaša Decentraland nekretnina je sigurna. Nikada ne dijelite svoje privatne ključeve s bilo kime.

U zaključku, Decentraland otvara nove mogućnosti za ulaganje i vlasništvo nekretnina u virtualnom svijetu. Dok se ova nova vrsta imovine brzo razvija, važno je pristupiti joj s razumijevanjem i oprezom. Ulaganje u virtualne nekretnine može biti izazovno, ali i iznimno uzbudljivo i isplativo.

Exit mobile version