BUDUĆNOST SADA Grimes objavila cijenu svog umjetno generiranog glasa

8. svibnja 2023.
2 Mins Read
392 Views
BUDUĆNOST SADA Grimes objavila cijenu svog umjetno generiranog glasa

Umjetnica poznatija kao Grimes (pravog imena Clare Boucher) nedavno je objavila da slobodno možete koristiti umjetno generirani oblik njezina glasa za stvaranje nove glazbe, ali pod uvjetom da joj isplatite 50 posto autorskih honorara koje stvara ta skladba.

Čisto fer.

Ovaj tjedan, Grimes je tako pokrenula novi glazbeni AI servis, Elf.Tech, koji je osmišljen s ciljem da pomogne korisnicima duplicirati njezin glas za stvaranje glazbe.

Platforma, koju je Grimes najavila u nedjeljnoj Twitter objavi, omogućuje korisnicima da učitavaju snimke vlastitog glasa, koji se zatim mogu pretvoriti u njezin stil pomoću čudesne automatizirane tehnologije.

Vokali se potom mogu miješati s drugim elektronički generiranim zvukovima i ritmovima kako bi se stvorile nove staze koje zvuče prilično slično originalu.

tražimo 50% podjele na autorskim honorarima master snimke u zamjenu za Grimes feat i distribuciju“, pjevačica je tvitnula u nedjelju. “Postoji mala šansa da možemo organizirati dobivanje izdavačkih $ također, ali to još ne možemo garantirati. Ali se nadam da možemo! Bilo bi super.

Njezin eterični glas i staze s rave vibrom već donekle zvuče računalno generirano, pa, pretpostavljamo, ima smisla što sada daje podršku za ovakvu ideju.

Prema izjavi, ovo je budućnost glazbe — “ako ste umjetnik, dopustite algoritmu da replicira vaš glas, a zatim unovčite postotak profita.

U nedavnom intervjuu za časopis Rolling Stone, njezin menadžer, Daouda Leonard, ovu neobičnu odluku opravdao je na sljedeći način:

Često kaže da je kreativnost razgovor s onima koji su došli prije nas i onima koji će doći poslije nas…I tako je ideja umjesto da pokušava kontrolirati ono što je dar svemira, ona je poput: ‘Pa, dopustite mi da to učinim otvorenim izvorom.

Dopustite mi da ljudima omogućim pristup onome što mi je svemir darovao.

I ako to učinim, kakva nova iskustva mogu nastati iz toga?’

Naravno, Grimes je i bivša partnerica i majka djeteta tehnološkog milijardera Elona Muska, koji ulaže novac u AI startupove kao da sutra ne postoji.

Musk je suosnivač OpenAI-a, tvrtke koja je pokrenula ChatGPT – jedan od najpopularnijih novih AI-pokretanih chatbotova.

Pretpostavljamo da, iako bivši par više nije zajedno, dijele isto mišljenje o tome koliko je AI sjajan za budućnost čovječanstva.

U svakom slučaju, sada kada je Grimes otvorila Pandorinu kutiju, internet je preplavljen novim pjesmama stvorenim pomoću njezina glasa.

Ako ste glazbenik ili entuzijast koji želi eksperimentirati s AI-om i stvarati nove zvukove, Grimes vam nudi priliku da koristite njezin prepoznatljiv glas u vašim projektima.

Samo ne zaboravite podijeliti zasluženi dio zarade s umjetnicom koja vam omogućava ovu nevjerojatnu mogućnost.

Dok tehnologija napreduje, bit će zanimljivo vidjeti kako će se AI još više integrirati u svijet umjetnosti i kreativnosti.

Grimes je samo jedna od mnogih umjetnika koji prepoznaju potencijal ove tehnologije i koristi ga kako bi oblikovala budućnost glazbe.

Vrijeme pak će pokazati koliko će se AI i ljudska kreativnost još uspješno isprepletati, ali očito je da je ta suradnja već započela.

Čudo jedno!

Exit mobile version