Zuckerberg uložio milijarde na razvoj AI, ali još uvijek zaostaje za konkurencijom

26. travnja 2023.
2 Mins Read
300 Views
Zuckerberg uložio milijarde na razvoj AI, ali još uvijek zaostaje za konkurencijom

Unutarnji dopis poslan još u rujnu prošle godine otkriva da Meta zaostaje u razvoju infrastrukture za umjetnu inteligenciju.

Santosh Janardhan, šef za spomenutu infrastrukturu, istaknuo je potrebu za dodatnim velikim ulaganjima u alate (prvenstveno hardver), radne tokove i procese vezane za daljnji, brži i kvalitetniji razvoj umjetne inteligencije.

Unatoč već milijardama dolara uloženih u AI istraživanja tijekom posljednjeg desetljeća, Meta još uvijek nije osigurala i pripremila potrebnu hardversku i softversku podršku za ostvarenje svojih ambicija na području umjetne inteligencije.

Uz to, fokus tvrtke na metaverse, virtualni svemir kojim je opsjednut CEO-a Mark Zuckerberg, dodatno usporava napredak razvoja u smjeru AI.

Meta je u veljači najavila veliki jezični model LLaMA da preko 65 milijardi parametara, a za korištenje u svojim chatbotovima.

Paralelno s time suočavaju se s krutom realnošću, kao i svi mi, a to su otpuštanjima i promjene u upravljanju procesima i tvrtkom.

Jedan od problema je kasno usvajanje grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) i korištenje vlastitih čipova za donošenje zaključaka, što je inicijalno usporilo sami napredak razvoja AI.

Meta je na kraju prešla na Nvidia GPU grafičke čipove, ali već je prilično zaostajala za Googleom. A znamo da Google prilično zaostaje za OpenAI.

Unatoč povećanju kapitalnih rashoda u 2022. godini, u Meti vjeruju da još uvijek može ostvariti znatan napredak u AI tehnologiji i probiti se na sami vrh.

Uvođenje ChatGPT-a u javnost potaknulo je tvrtku da ubrza razvoj vlastite tehnologije umjetne inteligencije.

Google i Microsoft već su predstavili svoje AI chatbotove, dok Meta razvija sličnu tehnologiju s fokusom na generativni AI koji će se koristiti u tekstualnim aplikacijama poput WhatsAppa i vizualnim filterima na Instagramu.

S jedne strane se prozivaju nadolazeća božanstva, s druge strane tehnološki giganti poput Mete bave se onim najplićim ljudskim potrebama – razvoje AI filtera kako bi zadovoljili ljudsku taštinu i potrebu da izgledamo savršeno.

Barem na ekranu.

Exit mobile version