X.AI nova je tvrtka Elona Muska specijalizirana za umjetnu inteligenciju

16. travnja 2023.
One Min Read
401 Views
X.AI nova je tvrtka Elona Muska specijalizirana za umjetnu inteligenciju

Prema The Wall Street Journalu i The Financial Timesu, Musk je osnovao novu tvrtku za umjetnu inteligenciju pod nazivom X.AI Corp.

Nova tvrtka je registrirana u Nevadi, a Elon Muska se navodi kao jedini direktor, dok je njegova desna ruka Jared Birchall, glavni tajnik tvrtke i voditelj obiteljskih ureda.

Poznato je da ovaj Musk ima posebnu naklonost prema slovu “X” te je čak nedavno preimenovao Twitter, Inc. u X Corp.

Musk također nije stranac u AI projektima (doduše svojevrsni je pionir). Bio je suosnivač OpenAI-a prije nego što je napustio tvrtku gotovo desetljeće ranije. Međutim, nakon strelovitog uspona popularnosti ChatGPT-a, Musk se zauzeo za regulaciju te tehnologije i potpisao otvoreno pismo koje je pozivalo tehnološke lidere da zaustave razvoj sljedeće inačice tog jezičnog modela na šest mjeseci.

Journal navodi da je Musk smatrao kako je ChatGPT politički pristran – jednom je komentirao “opasnost obučavanja AI-a da bude ‘woke’” – te navodi kako želi stvoriti AI modele koji traže istinu.

U ovom trenutku Muskov plan za X.AI Corp te želi li izgraditi pravog konkurenta ChatGPT-u ostaje nejasan.

Iako detalji još uvijek cure na kapaljku, prethodni izvještaji prikazuju priličan napredak Muskovih nastojanja u razvoju AI tehnologije. Navodno je u ožujku zaposlio dvoje bivših djelatnika DeepMinda, uključujući znanstvenika Igora Babuschkina, za kojeg se vjeruje da vodi taj projekt.

Musk je također navodno kupio 10.000 GPU-a za razvoj AI-a u jednom od Twitterovih podatkovnih centara. Osim toga, prema The Timesu, već pregovara s ulagačima Tesle i SpaceX-a o ulaganju u njegov novi pothvat.

Exit mobile version