Vodič kroz psihodelični svemir: Umjetna inteligencija i dokumentiranje bića iz ‘tripova’

30. travnja 2023.
2 Mins Read
296 Views
Vodič kroz psihodelični svemir: Umjetna inteligencija i dokumentiranje bića iz 'tripova'

Kako Vice izvještava, iskusni istraživač psihodelika David Jay Brown iz grupe Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) udružio se s umjetnicom Sarom Phinn kako bi dokumentirali raznolika, slojevita bića koja su oni i drugi susreli na DMT-u. Snažan psihodelični lijek često dovodi do putovanja uma, koja se karakteriziraju vizijama ljubaznih izvanzemaljskih entiteta.

Iako su takozvani “psihonauti” opisivali bića s kojima su se susreli pod utjecajem DMT-a već pola stoljeća, ovaj je pothvat jedinstven ne samo zato što katalogiziraju razna stvorenja, već i zato što umjetnica koristi generativne alate umjetne inteligencije poput Midjourneya za dokumentiranje tih entiteta.

Rezultati su, kao što se i očekivalo, iznimno psihodelični, krećući se od eteričnih “duhova mrtvih” do “šašavih klaunova” koji sjaje u neonskim bojama.

U intervjuu za Vice, par je iznio da rastuća popularnost DMT-a, potaknuta sve većim prihvaćanjem, zahtijeva stvaranje priručnika.

Istraživači sve više proučavaju učinke droge koja je postala toliko uobičajena da se prodaje u obliku e-cigareta.

S obzirom na to da je DMT postao vrlo popularan tako su i susreti s entitetima postali prilično uobičajeni, mislili smo da bi bilo korisno i zabavno stvoriti ilustrirani, naturalistički priručnik“, rekao je Brown za Vice.

Istraživač je naveo da su on i Phinn profilirali čak 27 različitih entiteta, crpeći informacije iz osobnih i anegdotskih iskustava te akademskih izvješća o DMT-u, kombinirajući te podatke s drugim, ne psihodeličnim izvorima, poput izvješća o otmicama izvanzemaljaca i kontaktima s NLO-ima, viđenjima vila i drugim izvješćima o kontaktu s ne-ljudskim entitetima kako bi pronašli preklapanja.

Neka od bića i iskustava s kojima su se umjetnica i istraživač susreli nisu uvijek bila dobrodošla stvorenja koja su olakšavala prijelaz u psihodelični svijet.

Mislim da postoji bezbroj bića i dinamika,” rekla je Phinn, “i to je poput džungle u ovoj dimenziji— susrest ćete prijateljska i manje prijateljska bića.

Sve u svemu, par izgleda entuzijastično kad je riječ o pružanju pomoći istraživačima psihodelika dok plove tim izvanzemaljskim svjetovima.

Imam osjećaj da je to prvi kontakt za našu vrstu,” rekla je Phinn. “Zaista je uzbudljivo biti na mjestu gdje smatramo da je zajednička kultura dovoljno široka da to prihvati.

Exit mobile version