Švedski akademik misli da neki chatbotovi imaju određeni stupanj svijesti

28. travnja 2023.
2 Mins Read
245 Views
Švedski akademik misli da neki chatbotovi imaju određeni stupanj svijesti

U intervjuu za New York Times, akademik Nick Bostrom sa Sveučilišta Oxford iznio je mišljenje da, umjesto da koncept svijesti promatramo kao sve-ili-ništa, on razmišlja da uvedemo stupnjeve svijesti.

Kad taj način razmišljanja primijenimo na ubrzano napredovanje i razvoja svijeta umjetne inteligencije, stvari počinju izgledati malo drugačije.

Bio bih prilično spreman pripisati vrlo male količine stupnjeva svijesti širokom spektru sustava, uključujući životinje“, rekao je Bostrom, direktor Oxfordovog Instituta za budućnost čovječanstva.

Ako priznate da to nije situacija sve-ili-ništa, onda nije tako dramatično reći da su neki od današnjih [AI] asistenata vjerojatno kandidati za posjedovanje nekog stupnja svijesti.

Dok je bilo dosta podsmijeha onima koji su sugerirali da umjetna inteligencija postaje pomalo svjesnam, uključujući bivšeg zaposlenika Googlea Blakea Lemoinea te Ilyu Sutskevera iz OpenAI-a, Bostrom je rekao da inzistiranje na suprotnom ne uzima u obzir koliko su ti chatbotovi zapravo pametni.

“Rekao bih da s tim velikim jezičnim modelima [LLM-ovima] također mislim da nije pravedno reći da samo predviđaju tekst“, izjavio je Bostrom.

Oni pokazuju trenutke kreativnosti, uvida i razumijevanja koji su prilično impresivni i mogu pokazati osnove rasuđivanja.

Štoviše, švedski filozof je rekao da LLM-ovi “uskoro mogu razviti poimanje sebe (ono naše -ja) kroz vrijeme, promišljanja o željama te socijalne interakcije i uspostavljanja odnosa s ljudima.

A ako umjetna inteligencija postane svjesnija, dodao je, to bi moglo potpuno promijeniti igru.

Ako bi AI pokazao znakove svijesti, vjerojatno bi imao neki stupanj moralnog statusa“, rekao je Bostrom. “To znači da bi postojali načini postupanja s njim koji bi bili pogrešni, baš kao što bi bilo pogrešno udarati psa ili medicinskim znanstvenicima obavljati operacije na mišu bez anestezije.”

Iako je ovo razmišljanje zbunjujuće i prema nekim kritičarima beskorisno preuranjeno, važno je početi razmišljati o ovim stvarima već sada, na početku razboja.

Uostalom, ako netko tko je cijeli svoj život proučavao ove teme smatra da moramo shvatiti ozbiljno koncept svijesti AI-ja, možda bismo ga ipak trebali poslušati.

Dakle, suočeni s izazovima koje donosi razvoj umjetne inteligencije, potrebno je razmotriti filozofske i moralne implikacije kako bismo pronašli ravnotežu između tehnološkog napretka i zaštite živih bića (prvenstveno čovjeka) koja mogu postati svjesna.

Bez obzira na naše trenutne stavove, važno je ostati otvoren za nove ideje i promišljanja, ne samo zbog etičke odgovornosti, već i zbog potencijalnog utjecaja na budućnost samog čovječanstva.

Za kraj spomenimo, da sve više znanstvenika, istraživača i ljudi općenito razmišlja kao i Bostrom.

Exit mobile version