Raspad metaversa? Disney i Microsoft mijenjaju fokus prema AI tehnologiji

1. travnja 2023.
2 Mins Read
273 Views
Raspad metaversa? Disney i Microsoft mijenjaju fokus prema AI tehnologiji

Kao što se često događa tijekom velikih promjena i reorganizacija, neke ideje, želje i nastojanja ostaju izgubljeni u prijevodu ili možda da se izrazimo – u vremenu.

Čini se da je jedno od tih nastojanja i velika (pomalo ishitrena) jurnjava prema metaverseu, a nakon što je Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebooka koji je postao Meta, preimenovao cjelokupni Facebook oko tog koncepta.

Prema izvještaju Wall Street Journala, Disney i Microsoft, dvije velike tvrtke koje su sudjelovale u toj utrci, donijele su odluke o smanjenju svojih metaverse operacija.

Disney je srezao cijeli svoj odjel, a Microsoft zatvorio oganizaciju za virtualnu stvarnost koju je osnovao još 2017. godine.

“Tvrtke prilikom smanjenja broja zaposlenih ili ukupnog smanjenja troškova targetiraju upravo te odjele,” rekao je Scott Kessler, analitičar tehnološkog sektora u istraživačkoj tvrtki Third Bridge Group.

Sve ove što se danas događa, povezano je s umjetnom inteligencijom, koja se može iskoristiti, monetizirati sada,” nastavio je. No, kada je riječ o metaverseu, “nitko ne zna kada će doseći potebnu kritičnu masu,” rekao je Kessler WSJ-u

Drugim riječima, umjetna inteligencija donosi novac sada, dok metaverse izgleda kao “možda neki novac u nekom trenutku, samo ne još neko vrijeme.” Investitori pak ne preferiraju izglede ovog potonjeg.

To je značajan pomak u industriji, s obzirom na to da je još u listopadu Zuckerberg s entuzijazmom bio u svojoj AR viziji, s nizom uglednih partnera istaknutih na Meta’s Connect 2022. Microsoft je bio jedan od tih istaknutih partnera.

Zuckerberg je konferenciju iskoristio kako bi predstavio metaverse kao budućnost rada, a Microsoft, koji je dugo imao utjecaj na radne procese, bio je perjanica Zuckerbergove ideje.

Disney je, s druge strane, radio na metaverse projektima još od 2021. godine, kada je Zuckerberg na prethodnom Connectu prvi put iznio svoju AR viziju budućnosti.

I onda se dogodio ChatGPT.

Promjena stava Microsofta prema metaverseu posebno je zanimljiva. Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella bio je na pozornici s Zuckerbergom hvaleći njegov digitalni svijet, a sve to samo tri mjeseca prije nego što je uložio navodnih 10 milijardi dolara u OpenAI (i u međuvremenu otpustio 11 000 zaposlenika Microsofta).

Primijećujete li širu sliku?

Meta pak je upucao enormnu količinu novaca u metaverse, daleko veću od bilo koga, pa će biti zanimljivo vidjeti kamo i kako će se razvijati ta relativno mlada grana IT industrije.

Exit mobile version