Musk kupuje 10 tisuća grafičkih procesora za razvoj Twitterovog GPT-a

15. travnja 2023.
2 Mins Read
310 Views
Musk kupuje 10 tisuća grafičkih procesora za razvoj Twitterovog GPT-a

Više od mjesec dana nakon što je zaposlio nekoliko bivših istraživača iz DeepMinda, Twitter navodno nastavlja s internim projektom umjetne inteligencije.

Prema Business Insideru, Elon Musk je nedavno kupio 10.000 GPU-ova za upotrebu u jednom od preostala dva data centra tvrtke. Izvor je izjavio da ta kupnja pokazuje da je Musk “posvećen” razvoju umjetne inteligencije, pogotovo jer Twitter ne bi imao razloga za trošenje toliko novca na GPU-ove za data centre ako ne planira koristiti ih za rad s AI tehnologijom.

Projekt navodno uključuje stvaranje generativnog AI-a koji bi tvrtka trenirala na svojoj ogromnoj kolekciji podataka. No nije još jasno kako bi Twitter koristio tu tehnologiju.

Insider sugerira da bi generativni AI mogao poboljšati funkcionalnost pretrage platforme ili pomoći tvrtki u obnovi svog poslovanja s oglašavanjem. U svakom slučaju, izvještaj oslikava nedavnu Muskovu odluku da potpiše otvoreno pismo koje poziva na šestomjesečnu stanku u razvoju AI-a, konkretnu stanku u razvoju GPT-5 generacije.

Musk je bio glasni kritičar OpenAI-ja, organizacije za istraživanje umjetne inteligencije koju je suosnovao 2015. godine. Prema nedavnom izvještaju Semafora, njegov sukob s OpenAI-jem ima osobnu notu. Musk je 2018. godine navodno rekao Samu Altmanu, jednom od suosnivača u OpenAI-ju, da laboratorij zaostaje za Googleom. Musk je tada predložio da bi on trebao voditi tvrtku, što su Altman i ostali osnivači OpenAI-ja odbili.

Zaostaje li OpenAI za Googleom, procijenite sami.

Borba za moć dovela je do Muskovog odlaska iz OpenAI-ja, iako obje strane javno tvrde da je Musk otišao zbog sukoba interesa koji uključuje Teslu.

OpenAI je tada izjavio da će milijarder nastaviti financirati njihova istraživanja. Međutim, prema Semaforu, Muskova plaćanja su prestala nakon njegovog odlaska, unatoč obećanju da će osigurati otprilike 1 milijardu dolara. Nagli pad sredstava natjerao je OpenAI da hitno traži novac. U 2019. godini organizacija je objavila da stvara profitnu podružnicu kako bi osigurala kapital potreban za financiranje svog rada.

Iste godine tvrtka je objavila investiciju od 1 milijarde dolara od strane Microsofta. Kada je OpenAI u studenom otvorio ChatGPT javnosti, a chatbot počeo dominirati naslovima, Musk je navodno bio “bijesan”.

Mjesec dana kasnije, onemogućio je pristup OpenAI-ja Twitterovim podacima. A sada izgleda da se direktno želi natjecati sa svojom bivšom organizacijom.

Exit mobile version