Kratak pregled razvoja umjetne inteligencije

3. travnja 2023.
3 Mins Read
308 Views

Koncept umjetne inteligencije (UI) može se pratiti unatrag do drevne povijesti, s pričama i mitovima koji sadrže inteligentne strojeve ili umjetna bića. Međutim, UI kao formalna akademska disciplina započela je sredinom 20. stoljeća.

Prekretnica je bila ljetna radionica Dartmouth (Dartmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence) 1956. godine, na kojoj je skovan izraz “umjetna inteligencija” te je okupila istraživače poput Johna McCarthyja, Marvina Minskog, Nathaniela Rochestera i Claudea Shannona kako bi raspravljali o mogućnostima i izazovima stvaranja strojeva koji bi mogli razmišljati i učiti.

Iako je teško odrediti točan datum kada je prvi put izumljen koncept umjetne inteligencije, Dartmouth radionicaa često se smatra rođenjem UI kao istraživačkog područja.

Otada se UI razvijala kroz razne faze, s velikim napretkom u području strojnog učenja, obrade prirodnog jezika i drugih poddisciplina.

  1. Rani počeci: Pioniri

Prvi koraci prema umjetnoj inteligenciji učinjeni su u 1940-ima i 1950-ima, kada je Britanski matematičar i logičar Alan Turing postavio temelje za teoriju umjetne inteligencije, razvijajući Turingov test kako bi se utvrdila sposobnost strojeva da oponašaju ljudsku inteligenciju.

Prvi uspješni program koji je koristio umjetnu inteligenciju napisao je 1951. godine Christopher Strachey, koji je kasnije postao direktor Programming Research Group na Sveučilištu u Oxfordu. Stracheyjev program za igru dama radio je na računalu Ferranti Mark I na Sveučilištu u Manchesteru, Engleska. Do ljeta 1952. godine, ovaj program mogao je odigrati potpunu partiju dame razumnom brzinom.

  1. Prva umjetna inteligencija

Prvi laboratorij umjetne inteligencije osnovan je na MIT-u 1959. godine, pod vodstvom Johna McCarthyja i Marvina Minskog. U to vrijeme razvijeni su i neki od prvih AI programa, poput General Problem Solvera i Eliza, koji su koristili simboličko razmišljanje za rješavanje problema.

  1. Spoj umjetne inteligencije i robotike

U 1960-ima i 1970-ima, istraživači su se fokusirali na razvoj robotskih sustava koji koriste umjetnu inteligenciju. Shakey, prvi pokretni robot koji je koristio UI, razvijen je na institutu SRI International. Ovaj robot mogao je navigirati kroz prostor i izvršavati jednostavne zadatke, pokazujući potencijal sinergije između umjetne intelignecije i robotike.

Shakey, 1972.
  1. Stagnacija i oživljavanje

Razvoj umjetne inteligencije usporio se tijekom 1980-ih i 1990-ih zbog financijskih ograničenja i tehničkih izazova. Međutim, 21. stoljeće donijelo je oživljavanje interesa za UI, ponajviše zahvaljujući razvoju strojnog učenja, dubokog učenja i neuralnih mreža.

  1. Procvat dubokog učenja

Duboko učenje, koje koristi složene neuralne mreže za analizu i obradu podataka, doživjelo je procvat u 2010-ima. Ovaj pristup omogućio je razvoj UI sustava koji mogu prepoznavati slike, prevesti tekst i igrati igre na vrhunskoj razini, kao što je AlphaGo, koji je porazio svjetskog prvaka u igri Go, Ke Jie-a iz Kine i to rezultato 100-0.

  1. Umjetna inteligencija danas

Danas umjetna inteligencija igra ključnu ulogu u mnogim industrijama, uključujući zdravstvo, financije, proizvodnju i telekomunikacije. UI se koristi za automatizaciju poslova, poboljšanje procesa donošenja odluka i pružanje personaliziranih iskustava korisnicima. Tehnologije poput autonomnih vozila, chatbota i sustava preporuke sve više postaju dio naše svakodnevice.

  1. Budućnost umjetne inteligencije

Iako umjetna inteligencija pruža brojne prednosti, postoje i važni izazovi s kojima se suočava. Pitanja o etici, pristranosti i sigurnosti postaju sve važnija kako UI postaje sveprisutna. Znanstvenici i stručnjaci razmatraju kako osigurati transparentnost i pravednost UI sustava, te kako zaštititi našu privatnost i sigurnost.

Budućnost umjetne inteligencije vjerojatno će donijeti još veći napredak, a s tehnologijama poput kvantnih računala i sustava opće umjetne inteligencije (AGI).

Razvoj UI-ja u kombinaciji s drugim tehnologijama poput interneta stvari (IoT) i 5G mreža mogao bi dovesti do revolucije u načinu na koji živimo i radimo.

Zaključak

Put umjetne inteligencije bio je dug i složen, ali tek smo na početku otkrivanja njezina punog potencijala. Kako UI nastavlja napredovati (sad već i autonomno) i mijenjati naš svijet, važno je razmotriti etičke i društvene implikacije te osigurati da tehnologija bude korištena za dobrobit svih.

Exit mobile version