AutoGPT: što je, značajke, ograničenja, umjetna opća inteligencija te utjecaj autonomnih agenata na generativnu AI

27. travnja 2023.
4 Mins Read
377 Views
AutoGPT: što je, značajke, ograničenja, umjetna opća inteligencija te utjecaj autonomnih agenata na generativnu AI

Glavni razlog za eksponencijalni porast popularnosti je razvoj velikih jezičnih modela. LLM-ovi, modeli umjetne inteligencije koji su dizajnirani za obradu prirodnog jezika i generiranje ljudskim sličnih odgovora, postaju trend.

Najbolji primjer je OpenAI-jev ChatGPT, poznati chatbot koji obavlja sve, od generiranja sadržaja i dovršavanja koda do odgovaranja na pitanja, baš kao čovjek. Čak su i OpenAI-jev DALL-E te Googleov BERT doprinijeli značajnom napretku u posljednje vrijeme.

Što je AutoGPT?

Nedavno je objavljen novi AI alat koji ima još veći potencijal od ChatGPT-a. Zove se AutoGPT, ovaj alat obavlja ljudske zadatke i koristi mogućnosti GPT-4 za razvoj AI agenta koji može funkcionirati neovisno, bez korisničkog uplitanja.

GPT-4, najnoviji dodatak OpenAI-jevim modelima dubokog učenja i multimodalne je prirode. Za razliku od prethodne verzije, GPT 3.5, koja dopušta ChatGPT-u unos teksta, najnoviji GPT-4 prihvaća i tekst i slike kao ulaz.

Auto-GPT, besplatna i otvorena Python aplikacija, koristi tehnologiju GPT-4.

AutoGPT koristi koncept slaganja (stackinga) kako bi rekurzivno pozivao sebe. Slaganje je pristup koji omogućuje AI modelima da koriste druge modele kao alate ili medije za obavljanje zadatka.

AutoGPT koristi ovu metodu i uz pomoć GPT 3.5 i GPT 4, stvara cijele projekte iterirajući svoje upite.

Umjetna opća inteligencija (AGI) u AutoGPT-u

Sposobnosti AutoGPT-a čine ga obećavajućom aplikacijom koja ga čini primjerom “umjetne opće inteligencije” ili AGI.

Ova vrsta tehnologije predstavlja značajan prodor u području AI-a, jer ima potencijal razvijati strojeve koji mogu razumjeti i učiti intelektualne zadatke poput ljudi.

AGI može obavljati širok spektar zadataka i pronalaziti rješenja kada se suoči s nepoznatim zadacima.

Dizajniran je da može učiti i prilagoditi se novim situacijama i okruženjima bez potrebe za specifičnim uputama ili uputama za svaki novi zadatak.

Značajke AutoGPT-a

Pristup AutoGPT-a GPT-4 čini ga izvrsnim alatom za generiranje visokokvalitetnog teksta. Čak ima pristup popularnim web stranicama i platformama, što pomaže u boljoj interakciji i boljoj sposobnosti obavljanja raznih zadataka.

AutoGPT upravlja kratkoročnom i dugoročnom memorijom te ima internetsku povezivost za pretraživanje interneta i prikupljanje informacija.

Štoviše, zbog snage GPT 3.5, AutoGPT ima mogućnosti pohrane i sažimanja datoteka te čak može koristiti DALL-E za generiranje slika.

Neki primjeri AutoGPT-ovih sposobnosti podijeljeni su na Twitteru, koji uključuju stvaranje “stroja koji može sve” koji stvara GPT-4 agenta za dovršavanje bilo kojeg zadatka dodanog na popis zadataka.

Također može čitati nedavne događaje i pripremiti skicu podcasta. AutoGPT čak omogućuje stvaranje “AgentGPT-a”, gdje se AI agentu dodjeljuje cilj, a on dolazi do plana izvršenja i poduzima akciju. Čak je stvorio web stranicu pomoću Reacta i Tailwind CSS-a u manje od tri minute.

Što je BabyAGI?

BabyAGI kombinira OpenAI-jev GPT-4 s LangChainom, okvirom za kodiranje, i Pineconeom, vektorskom bazom podataka, kako bi stvorio nove agente koji mogu obavljati složene zadatke uzimajući u obzir izvorni cilj.

Nadahnut umjetnom općom inteligencijom, BabyAGI oponaša ljude i koristi dugoročnu memoriju kako bi brzo pohranio i dohvatio informacije.

BabyAGI osnovno trenira i procjenjuje razne AI agente u simuliranom okruženju te testira njihovu sposobnost učenja i obavljanja teških zadataka.

Kako autonomni agenti uvode generativnu AI široj javnosti?

AI agenti, računalni programi koji interakcijom s okolinom donose odluke, djeluju autonomno ili komuniciraju s ljudima ili drugim agentima prirodnim jezikom.

Koriste se u širokom spektru primjena, kao što su korisnička podrška, osobni asistenti, igre i robotika.

AI agent se klasificira temeljem nekoliko kriterija, kao što su autonomija, reaktivnost, proaktivnost, okolina i fleksibilnost. Dizajniranje i implementacija AI agenta uključuje identificiranje problema, odabir odgovarajuće arhitekture, definiranje ciljeva i radnji, implementaciju logike agenta te testiranje i otklanjanje pogrešaka.

AutoGPT je primjer AI agenta koji koristi generativnu AI za rješavanje problema. Djeluje autonomno i ima potencijal da revolucionira mnoge industrije.

Također izaziva zabrinutost zbog utjecaja autonomnih AI agenata na ljudska radna mjesta, privatnost i sigurnost.

Važno je pažljivo razmotriti te implikacije i osigurati da se AI agenti razvijaju i koriste odgovorno.

Ograničenja AutoGPT-a

Auto-GPT je moćan alat, ali dolazi s značajnom preprekom. Njegova primjena u produkcijskim okruženjima je teška zbog visoke cijene. Svaki korak zahtijeva poziv GPT-4 modelu, što je skup proces koji često maksimalno koristi tokene kako bi pružio bolje rezultate.

Trošak GPT-4 tokena nije jeftin, a prema OpenAI-u, GPT-4 model s prozorom konteksta od 8K naplaćuje 0,03 dolara za 1.000 tokena za upite i 0,06 dolara za 1.000 tokena za rezultate.

Auto-GPT koristi GPT-4 i jednostavan programski jezik za obavljanje zadataka. Raspon funkcija koje nudi Auto-GPT je ograničen.

Funkcije uključuju pretraživanje interneta, upravljanje memorijom, interakciju s datotekama, izvršavanje koda i generiranje slika, ali sužavaju raspon zadataka koje Auto-GPT može učinkovito riješiti.

Također, sposobnosti dekompozicije i rezoniranja GPT-4 su još uvijek ograničene, što dodatno ograničava sposobnosti rješavanja problema Auto-GPT-a.

Zaključak

Sposobnost AutoGPT-a da obavlja širok spektar zadataka i generira kreativne ideje čini ga obećavajućim alatom u području AI-a.

Njegova izvedba može biti ograničena u složenim stvarnim poslovnim scenarijima, ali ako se alat nastavi razvijati i poboljšavati, ima potencijal postati još snažniji i svestraniji.

Exit mobile version