Australski gradonačelnik priprema tužbu za klevetu protiv ChatGPT-a

11. travnja 2023.
One Min Read
322 Views
Australski gradonačelnik priprema tužbu za klevetu protiv ChatGPT-a

Postoji šansa, doduše mala, ali ChatGPT bi se mogao pronaći na osuđeničkoj klupi.

Regionalni australski gradonačelnik, Brian Hood, zaprijetio je tužbom protiv OpenAI-a ako ne isprave lažne tvrdnje ChatGPT-a da je služio zatvorsku kaznu zbog primanja mita.

Naime, ChatGPT je “lažno optužio” Hooda kao krivca u skandalu s mitom u inozemstvu koji uključuje podružnicu Rezervne banke Australije početkom 2000-ih.

Hood, je osoba koja je obavijestila vlasti o plaćanju mita stranim dužnosnicima, a kako bi dobili ugovore o tiskanju valute, te nikada nije optužen za zločin.

Odvjetnici koji zastupaju Hooda rekli su da su 21. ožujka poslali pismo upozorenja OpenAI-u, dajući OpenAI-u 28 dana da ispravi pogreške o njihovom klijentu ili se suoče s mogućom tužbom za klevetu.

Ako Hood podnese tužbu, to bi vjerojatno bilo prvi put da je osoba tužila vlasnika ChatGPT-a zbog tvrdnji koje je iznio spomenuti automatizirani jezični proizvod.

ChatGPT je postao iznimno popularan od samog pokretanja krajem prošle godine.

Iznosi odštete za klevetu u Australiji obično iznose oko 400.000 australskih dolara (269.360 američkih dolara).

Hood nije znao točan broj ljudi koji su pristupili lažnim informacijama o njemu, ali priroda klevetničkih izjava bila je dovoljno ozbiljna da bi mogao tražiti više od 200.000 australskih dolara.

Exit mobile version