Novi jezični model GPT-4 pokazuje prve znakove opće inteligencije nalik ljudskoj

26. ožujka 2023.
3 Mins Read
288 Views
Novi jezični model GPT-4 pokazuje prve znakove opće inteligencije nalik ljudskoj

Nedavno nakon objave GPT-4, i implementacije istog u Bing AI, tim znanstvenika iz Microsoftovog odjela za umjetnu inteligenciju objavio je istraživanje u kojem navode da ovaj OpenAI model jezika, koji pogoni Microsoftov Bing AI, pokazuje znakove umjetne opće inteligencije (AGI – artificial general intelligence), odnosno inteligencije na ljudskoj razini.

Znanstvenici su oprezni u svojem radu i samom opisu sposobnosti GPT-4 kao “samo prvog koraka prema razvoju općenitih inteligentnih sustava”, drugim riječima primijetili su (početke) ljudske razine umjetne inteligencije. Naglašavaju i činjenicu da je rad temeljen na “ranijoj verziji” GPT-4, koju su proučavali dok je bio još uvijek u aktivnom razvoju od strane OpenAI-ja, a ne nužno na verziji koja je spremna za primjenu.

GPT-4 koji se javno upotrebljava ima namjerno ugrađene zadrške i nazovimo to, zabrane, određenih razgovora.

Iako mnogi smatraju da je AGI utopija, drugi smatraju da bi razvoj AGI-a otvorio novo doba u budućnosti čovječanstva. GPT-4 je najmoćnija iteracija velikog jezičnog modela (LLM) kojeg je razvio OpenAI, a na teoretskom popisu potencijalnih kandidata za AGI, GPT-4 se nalazi negdje pri vrhu popisa, ako ne i na samom vrhu.

“Tvrdimo da je (ova ranija verzija) GPT-4 dio novog vala LLM-ova (poput ChatGPT-a i Google-ovog PaLM-a, na primjer) koji pokazuju više opće inteligencije od prethodnih modela AI-a”, pišu znanstvenici.

Kao što navode, argumenti se temelje na tome da je GPT-4 snažniji i svestraniji od prethodnih OpenAI modela.

Jedno je stvoriti model koji se dobro snalazi na rješavanju određenog zadatka, a drugo je izgraditi cijeli sustav modela koji mogu obavljati mnoge različite zadatke i to vrlo dobro, a bez potrebe za posebnim obukama. A u tome, kažu, GPT-4 stvarno briljira.

Ustvrdili smo da se GPT-4, osim odličnog snalaženja jezikom, može nositi i s novim, puno težim zadacima kao što su matematika, programiranje, medicina, pravo, psihologija i još mnogo toga. Bez potrebe za posebnim uputama“, navodi se u radu. “Osim toga, diljem svih tih zadataka, GPT-4-a je pokazao izvedbu koja je izuzetno blizu ljudske razine, a nadmašujući sve prethodne modele“.

Obzirom na širinu i dubinu sposobnosti i razmišljanja GPT-4-a”, nastavljaju, “smatramo da bi se mogao smatrati prvom ranom (ali još uvijek nepotpunom) verzijom sustava umjetne opće inteligencije (AGI).

S druge strane, GPT-4 ima i svoje nedostatke; kao i drugi LLM-ovi, još uvijek ima problema s halucinacijama i matematika mu baš nije najjača strana.

Bez obzira na vlastite pogreške, model ima neke iznimne i znatno poboljšane vještine. Na primjer, GPT-4 je odličan kandidat za polaganje tetstova, rješavajući teške ispite poput pravnog ispita Bar, LSAT-a i čak ispit iz teorije sommelierstva, završavao je s visokim ocjenama uspješnosti. Drugim riječima odreda je dobivao ocjene 4 ili 5.

Usporedbe radi, GPT-3.5, koji je objavljen krajem prošle godine, bio je među 10% najlošijih polagača ispita Bar.

Ogroman korak za novi model, pogotovo kad se uzme u obzir da je prethodna verzija objavljena samo nekoliko mjeseci ranije.

Uglavnim, znanstvenici tvrde da su njihova istraživanja pokazala kako je bot “prevladao neke temeljne prepreke poput stjecanja mnogih ne-lingvističkih sposobnosti“, a također je napravio “velike korake u razumijevanju zdravog razuma” – što je bio jedan od najvećih nedostataka ChatGPT-a.

Znanstvenici u svom radu također navode da iako je GPT-4 za mnoge zadatke iznad razine ljudskih sposobnosti, njegovi ukupni obrasci inteligencije još uvijek nisu nalik ljudskima.

Također je važno za napomenuti da znanstvenici iz Microsofta mogu imati direktni interes u promicanju rada OpenAI-a. Microsoft je ranije ove godine sklopio partnerstvo s OpenAI-om i implementirao GPT-4 u besplatnu verziju Bing AI (uz uvjet da koristite Edge preglednik).

AGI još uvijek ima čvrstu i usuglašenu definiciju – i isto vrijedi i za širi koncept “inteligencije”.

Naša tvrdnja da GPT-4 predstavlja napredak prema AGI-u ne znači da je savršen u onome što radi, ili da se približava sposobnosti da radi bilo što što čovjek može (što je jedna od uobičajenih definicija AGI-a), ili da ima unutarnju motivaciju i ciljeve (još jedan ključni aspekt u nekim definicijama AGI-a)“, navodi se u radu.

Korak po korak.

Vjerujemo da inteligencija GPT-4 predstavlja tektonski pomak u polju računalnih znanosti, ali i šire.

Exit mobile version