Uloga AI-a i medicinske robotike u postpandemijskoj eri

28. ožujka 2023.
2 Mins Read
277 Views
Uloga AI-a i medicinske robotike u postpandemijskoj eri

Nepovoljni učinci pandemije COVID-19, s javnozdravstvenog i ekonomskog aspekta, ostavili su trag koji će biti s nama još dugo vremena.

Vjerojatno će se ustabiliti pojmovi poput “razdoblje prije pandemije” i “razdoblje nakon pandemije” kao trajne “vremenske točke” u našim životima.

Jedan od najznačajnijih učinaka pandemije bio je neviđen umor liječnika i akutni nedostatak njegovatelja i pomoćnika za njegu u kući. Prema istraživanju Klinike Mayo, 63% liječnika prijavilo je barem jedan simptom izgaranja zbog stresa (stress burnout) krajem 2021. i početkom 2022. godine.

Taj je trend dodatno pogoršan činjenicom da je gotovo jedan od pet zdravstvenih radnika napustio posao tijekom pandemije zbog stresom povezanih čimbenika poput niske plaće i iscrpljenosti. Ovaj utjecaj možda najviše osjećaju osobe starije od 65 godina te s kroničnim bolestima koje se ne mogu brinuti same za sebe u svojim domovima i trebaju pomoć njegovatelja kojih nema.

Može li tehnološka inovacija pomoći riješiti ovaj nedostatak njegovatelja i iscrpljenost liječnika?

Dok je praktički nemoguće zamijeniti liječnike, kliničare, medicinske sestre i zdravstvene radnike na prvoj liniji tehnologijom, imperativ je riješiti značajne neučinkovitosti u zdravstvu kroz inovacije poput digitalnog angažmana pacijenata te isporuke virtualne zdravstvene skrbi koja sadrži telezdravlje, daljinski nadzor pacijenata, analitiku, umjetnu inteligenciju i medicinsku robotiku.

Podsjetimo samo koliko je jedan jednostavan potez u Hrvatskoj, pretvorba papirnaih recepata i uputnica u e-recepte i e-uputnice olakšao te ubrzao komunikacija pacijenata, liječnika i ljekarnika.

Konvergenciju analitike i umjetne inteligencije prihvaćaju vizionarski čelnici u zdravstvu kako bi postigli nevjerojatne stvari.

Implementacija medicinske robotike je obećavajuće područje koje je doživjelo značajni rast i prihvaćenost u Aziji. Ovi novi sustavi pomoći će u raznim procesima poput dezinfekcije, dostavi hrane i lijekova, te čak pomažu u rehabilitaciji i oporavku pacijenata.

COVID-19 se pokazao kao najznačajniji “remetitelj” u zdravstvenoj skrbi, što je rezultiralo neviđenim umorom liječnika i nedostatkom njegovatelja, što pak je poljedično izazvalo krizu za starije i kronično bolesne pacijente diljem zemlje.

Dobra je vijest da tehnologije u nastajanju imaju potencijal za zaštitu liječnika, medicinskih sestara, njegovatelja i osoba hitne medicinske pomoći, dok povećavaju učinkovitost manualnih zadataka i procesa te time povećavaju samu produktivnost.

Jedan od neočekivanih, a pozitivnih, dugoročnih učinaka pandemije mogla bi biti ubrzana inovacija, pri čemu hitnost pandemije pokreće potrebnu transformaciju mnogo brže nego što smo ikad očekivali.

Izvor: Leveraging AI, Analytics and Medical Robotics To Alleviate Caregiver Shortage and Physician Burnout in the Post-pandemic New Normal

Exit mobile version