PRVI ČOVJEK VR-a: Umjetna inteligencija bi nas sve mogla dovesti do stanja ludila

27. ožujka 2023.
2 Mins Read
331 Views
PRVI ČOVJEK VR-a: Umjetna inteligencija bi nas sve mogla dovesti do stanja ludila

Jaron Lanier, istaknuti pionir VR tehnologije, poznat je kao jedan od najžešćih kritičara Silicijske doline u oštrim osvrtima koje opisuje kao “sumorni optimizam”.

U posljednje vrijeme, njegov fokus je usmjeren ka najnovijoj opsesiji tehnološke industrije: umjetnoj inteligenciji.

U intervjuu za The Guardianom, Lanier je jasno dao do znanja da smatra kako su pitanja hoće li AI preuzeti svijet “apsurdna”. Lanier čak odbacuje izraz umjetna inteligencija, ističući da tu nema prave inteligencije.

Ova ideja o nadmašivanju ljudskih sposobnosti je smiješna jer se temelji na ljudskim sposobnostima,” rekao je Lanier.

To je kao da kažemo: “Auto može postići brzine veće od čovjeka koji trči,” objasnio je. “Naravno da može, ali ne govorimo da je auto postao bolji trkač.

Još uvijek ima dosta toga o AI-u na što ne znamo i moramo biti oprezni, prema Lanieru.

Za razliku od uobičajene zamisli o AI apokalipsi, gdje se osvetnički, hiperinteligentni robot oslobađa okova svojih ljudskih gospodara, Lanier kaže da je mnogo vjerojatnije da bi AI mogao nepopravljivo oštetiti temelje civilizacije manje žanrovskim naučno-fantastičnim pristupom, a više postupnim slomom komunikacije i koherentnosti.

Meni je opasnost u tome što ćemo upotrijebiti našu tehnologiju kako bismo postali međusobno nerazumljivi ili, ako želite, ludi, na način da ne djelujemo s dovoljno razumijevanja i vlastitog interesa za preživljavanje te umiremo zbog ludila,” rekao je novinama, dodavši da imamo “odgovornost prema zdravom razumu.

Ipak, Lanier je malo optimističan, iako oprezan, u vezi s chatbotovima poput ChatGPT-a. Smatra da je, sve do nedavnog uspona generativnih AI-a, glavna funkcija AI-a bila da nas učini lijenima tako što će nam pripremati sav sadržaj, poput algoritama koji odabiru što ćete vidjeti na početnoj stranici YouTubea ili u vašem Twitter feedu.

Bili smo izravno povezani s bazom izbora koja je bila zapravo veća, umjesto da smo hranjeni kroz cjevčicu kojom upravlja netko drugi.” (Ovaj fenomen, dodaje usput, pretvorio je nekada različite ličnosti poput Elona Muska, Kanye Westa i Donalda Trumpa u istovjetne osobe: malene djece na školskom igralištu koja traže pažnju.”)

No sada, s AI chatbotom, postavljanje pitanja rezultirat će različitim odgovorima svaki put – što je i nasumičnije i ljudskije.

To znači da je malo više izbora, prosudbe i humanosti vraćeno osobi koja komunicira s tom stvari,” rekao je Lanier The Guardianu.

Ipak, nemojte se previše uzbuđivati zbog promoviranja vašeg omiljenog chatbota. Lanier misli da bi i oni mogli postati ubojice civilizacije.

AI možete upotrijebiti za brže, jeftinije i masovnije stvaranje lažnih vijesti,” rekao je The Guardianu. “Ta kombinacija je ono što bi moglo dovesti do našeg izumiranja.

Exit mobile version