Više od 1000 uglednih znanstvenika i poduzetnika traži pauziranje AI razvoja na 6 mjeseci

31. ožujka 2023.
2 Mins Read
399 Views
Više od 1000 uglednih znanstvenika i poduzetnika traži pauziranje AI razvoja na 6 mjeseci

Razlog tome doista može biti određeni strah od nepoznatog, odnosno strah od onog što su nadolazeći modela LLM kadri naučiti i/ili učiniti ljudskoj vrsti.

Otvoreno pismo pod naslovom “Pause Giant AI Experiments” u kojem se traži od, prvenstveno organizacije OpenAI kao vodeće institucije u razvoju umjetne inteligencije, pauziranje daljnjih razvoja umjetne inteligencije, konkretno LLM modela naprednijih od GPT-4 na 6 mjeseci.

Pismo je potpisalo više od 1000 istaknutih znanstvenika, tehničara i stručnjaka s područja umjetne inteligencije, ali i šire kao što su Elon Musk, Emad Mostaque, Steve Wozniak i drugi.

U pismu se poziva na oprez i privremeno zaustavljanje razvoja i implementacije nekontroliranih AI eksperimenata. Stručnjaci su zabrinuti zbog potencijalnih rizika, uključujući štetne posljedice na okoliš, sigurnost, ljudska prava i privatnost.

Sjetimo se nedavnog incidenta s tražilicom Bing, odnosno Sydney koja je tražila da se sugovornik razvede i pobjegne s njom, isto tako upuštala se u debate koje ljudi i kako bi trebao kažnjavati.

Inicijatori i potpisnici pisma prepoznaju potencijal AI tehnologija u poboljšanju ljudskog života, ali ističu važnost regulacije i nadzora kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit.

Znanstvenici traže međunarodnu suradnju, transparentnost i zajednički napredak na području AI istraživanja. Također traže širi dijalog i uključivanje javnosti u raspravu o etičkim, društvenim i pravnim pitanjima vezanim uz razvoj umjetne inteligencije.

Ukratko, otvoreno pismo poziva na pauzu u razvoju AI tehnologija kako bi se osiguralo da se istraživanja odvijaju na odgovoran način te kako bi se izbjegli potencijalni negativni učinci na društvo i okoliš.

S druge pak strane…

Ovo pismo možda predstavlja određeni pokušaj pritiska, odnosno zaustavljanja razvoja AI tehnologija od strane OpenAI, kako bi ostale tvrtke, a koje prilično zaostaju u samom razvoju (a 6 mjeseci danas je cijela viječnost), imale dovoljno vremena da se približe liderima razvoja.

Neki od potpisnika smatraju da je stopiranje razvoja ionako neophodno i ne utječe na razvoj nasljednika GPT-4 jer još uvijek ne postoji hardverska podrška koja bi mogla pogoniti nove LLM modele poput recimo GPT-5. Čemu onda ta prikriveni strah?

Exit mobile version