OKRŠAJ INTELIGENCIJE ChatGPT protiv Bing AI: 9 ključnih razlika

24. ožujka 2023.
4 Mins Read
284 Views
OKRŠAJ INTELIGENCIJE ChatGPT protiv Bing AI: 9 ključnih razlika

Iako obavljaju slične zadatke, razgovaraju s nama razlika između ChatGPT i Bing AI je značajna. Dva različita jezična modela kreiraju različite rezultate.

Nove odgovore dobivamo čak i ako ponavljamo svoj upit.

Bez obzira na to koji češće koristimo, dobro je znati njihove osnovne i jedinstvene značajke.

Primjena

Iako ChatGPT i Bing AI koriste generativne pred-trenirane transformatorske modele (GPT) jezičnog modeliranja, njih dvoje su u suštini dvije prilično različite platforme.

ChatGPT je višenamjenski chatbot koji pregledava velike, ali ograničene izvore podataka iz kojih je treniran, a što uključuje akademske časopise, poslovne web stranice, publikacije i Wikipediju.

S druge strane, Bingova verzija chatbota je u osnovi AI pokretani pretraživač. Platforma koja ima sofisticiranije indeksiranje i pregledavanje sadržaja na webu, s integriranom AI chat značajkom. Pretraživač i chatbot u jednome.

Unatoč tim razlikama, različitim pristupima ChatGPT i Bing su zapravo dosta slični u davanju odgovora. S pravim upitima, mogu pisati eseje, odgovarati na opća znanstvena pitanja, sažimati knjige i analizirati argumente.

No, očekujmo svakako različite odgovore na temelju njihovih treniranih skupova podataka.

Razgovor s čovjekom

GPT, kao napredni sustav obrade prirodnog jezika (NLP) odgovara na upite na prirodan način kao u razgovoru s drugom osobom. Odgovara na dodatna pitanja, analizira probleme i upozorava na netočne izjave.

I ChatGPT i Bing AI mogu voditi razgovore, pa čak i kompleksnije, primijetit ćemo da je Bing ipak nešto sofisticiraniji – njegovi odgovori zvuče prirodnije.

ChatGPT u besplatnoj verziji koristi GPT 3.5, dok Bing koristi GPT 4 verziju jezičnog modela ChatGPT-a, koji pak zvuči opušteno i autentično. Ako pak imate premium verziju ChatGPT-a onda su vam dostupni i GPT 3.5 turbo i GPT 4.

GPT-3.5, generira gramatički točne i činjenične izjave, no zvuči strogo i neprirodno.

Točnost podataka

ChatGPT ima eksplicitna upozorenja o netočnosti podataka. Platforma ponekad proizvodi krive informacije jer ima ograničeno znanje događaja do 2021. Čak ne zna niti svoj datum izlaska.

S druge strane, napredni jezični model i integrirani pretraživač Bing AI-a nudi pouzdanije, preciznije podatke.

Za razliku od ChatGPT-a, Microsoft nije trenirao Bing na ograničenim skupovima podataka. Umjesto toga, koristi svoj pretraživač za izvlačenje aktualnih, relevantnih informacija o svjetskim događajima i općim znanstvenim pitanjima.

Također je vrijedno napomenuti da Bingov AI navodi izvore informacija. Nijedna platforma ne garantira 100% točnost.

Matematička preciznost

ChatGPT i Bing AI razumiju matematiku. Botovi mogu analizirati jednadžbe, izvršavati računske operacije na temelju svojih skupova podataka i generirati izlaz putem svojih jezičnih modela. Oba alata također mogu rješavati osnovne aritmetičke zadatke. Disproporcije nastaju samo kad istražujete napredne grane matematike, poput statistike, fizike i vjerojatnosti.

Iako ne možemo očekivati ​​100% točne rezultate, Bingovi skupovi podataka pokazuju veću preciznost i razumijevanje od ChatGPT-a.

Primjerice, ChatGPT je pogrešno odgovorio na jednostavno pitanje vjerojatnosti. S druge strane, Bing AI je dao točan odgovor.

Mjere sigurnosti

Kibernetički kriminalci odmah su počeli zloupotrebljavati ChatGPT. Stoga su neki vidjeli ChatGPT kao kibernetičku prijetnju koja omogućuje prevarantima pisanje spam e-pošte, razvijanje zlonamjernog softvera i izgradnju phishing veza.

OpenAI priznaje ove probleme. Tvrtka otkriva da ChatGPT može proizvesti pristran ili štetan sadržaj, iako razvojni programeri neprestano rade na sigurnosti.

Bingov AI bot suočava se s sličnim kibernetičkim sigurnosnim rizicima. On ih suzbija primjenom strožih ograničenja, smanjujući osjetljivost platforme na jailbreaking. Razgovori se prekidaju ako spomenete nešto neobično.

Dostupnost

ChatGPT ima ograničenu dostupnost. Nema mobilnu ili desktop aplikaciju, pa korisnici moraju uvijek posjetiti njegovu web stranicu.

S druge strane, Bing AI nudi dostupnost na različitim platformama. Njegova chat značajka dostupna je na Bing-u, Microsoft Edge-u, mobilnoj aplikaciji Bing-a i čak Skype-u. Samo dodajte Bing u svoje grupne chatove na Skypeu za AI pomoć.

Možda je jedino ograničenje Bing AI-ja to što ga ne možete pokrenuti na trećim preglednicima, poput Mozille Firefox, Safarija i Google Chromea. Morat ćete preuzeti Microsoft Edge. Iako se čini nevažnim, može biti nezgodno ako Edge nije vaš zadani preglednik.

Proces prijave

Registracija za ChatGPT je vrlo jednostavna. Samo stvorite OpenAI račun, registrirajte se za Try ChatGPT i pričekajte potvrdu. Većina ljudi dobiva trenutačan pristup. Kod nekih korisnika bilo je procesa čekanja od nekoliko tjedana pa i mjeseci.

Registracija za novi Bing AI u početku je također bila duža. Prvi korisnici su provodili tjedne liste čekanja prije nego što su odobreni, posebno oni izvan Sjedinjenih Država.

Na sreću, I OpenAI i Microsoft su u međuvremenu ukinuli liste čekanja. Te se pokušava korisnicima osigurati trenutni pristup nakon kreiranja računa.

Funkcionalnost

Bingov AI bot ima napredniji jezični model i veći skup podataka, što daje bolju funkcionalnost u odnosu na ChatGPT. Čak koristi, doduše svoj, pretraživač prije odgovora. Možemo očekivati točnije, pouzdanije odgovore i ažurnije informacije.

Nažalost, strože sigurnosne mjere Binga ograničavaju njegovoj svestranosti. Razgovori se automatski prekidaju ako prekršite neke od smjernica, a ujedno i morate pokrenuti novu temu nakon svakih 15 poruka.

ChatGPT ima nešto ograničenije skupove podataka (a besplatna verzija radi samo na GPT-3.5), no dobivat ćemo bolje odgovore budemo i sami kreativniji u postavljanju pitanja.

Umjesto da trošite vrijeme i resurse na generičke upite, sastavljajmo jedinstvena koncizna pitanja i upite temeljene na specifičnim jezičnim modelima kojima se obračamo. Kvaliteta njihovih odgovora uvelike ovisi o kvaliteti naših upita.

Cijena

ChatGPT je besplatan, snažni chatbot za višestruku upotrebu. Korisnici mogu izvršiti puno zadataka s jezičnim modelom GPT-3.5. Ali ako vam treba sofisticiraniji AI pomoćnik, OpenAI nudi ChatGPT Plus za 20 dolara mjesečno.

Radi na GPT-4, pruža prioritetni pristup i brže odgovore. ChatGPT Plus je prvotno bio ograničen na američke korisnike, ali programeri su od veljače 2023. počeli dodjeljivati ​​pristup i korisnicima izvan SAD-a.

Ako pak vam je 240 dolara godišnje na ChatGPT Plus ipak malo previše, istražite Bingov AI. Već radi na GPT-4, a budući da Microsoft planira monetizirati Bing putem oglasa, platforma će vjerojatno ostati i dalje besplatna.

Nije naodmet upoznat oba.

Exit mobile version