Roditelji influenceri te djeca čija je mladost pretvorena u sadržaj društvenih mreža

18. ožujka 2023.
2 Mins Read
289 Views
Roditelji influenceri te djeca čija je mladost pretvorena u sadržaj društvenih mreža

Roditelji influenceri već su duže vremena prisutni na društvenim mrežama. A trend “brze slave” i taštine u stalnom je porastu.

U posljednjih nekoliko godina, mnogi su roditelji tako dijelili svoju svakodnevicu, a s djecom u glavnim ulogama, na platformama poput Instagrama i YouTubea, Tik-Toka, a ciljem stvaranja sadržaja kako bi privukli milijune pratitelja.

Taština, novac ili oboje, te posljedice koje to ima na rast i rayvoj djece tek ćemo tek saznati.

Iako su mnogi postali poznati i uspješni zahvaljujući svojim obiteljskim avanturama, često se zanemaruje činjenica kako to utječete na njihove glavne protagoniste – djecu.

Postavlja se i pitanje koliko su ta djeca zaista sretna što ih vlastiti roditelji svakodnevno izlažu javnosti društvenih mreža, te kako to eksponiraje utječe na njihov dječji život.

Sve više stručnjaka vjeruje da ta djeca često ne žele biti u središtu pozornosti i da im takva izloženost može donijeti brojne probleme, prije ili kasnije.

A samo neki od tih problema su nepostojanje privatnosti tog djeteta, izloženost nepoznatim, možda opasnim, ljudima, pa čak i izloženost cyberbullying u društvu, školama.

Djeca koja su (bili) direktni sudionici, pa čak i žrtve ovakvih situacija, počinju polako progovarati o užasima takvih života.

Nije pošteno što moram podržavati sve to,” reklo je za Teen Vogue jedno od djeteta koje je na društvenim mrežama od samih začetaka svog života te praktički cijeli svoj dosadašnji mladi život živi eksponirano pred kamerama roditelja.

Pokušavam ne biti ogorčena, ali jesam.

Ništa što sada rade neće vratiti godine nesvjesnog rada koje sam morala uložiti,” rekla je, dodajući da razmišlja o prekidu kontakta s roditeljima kada napuni 18 godina.

Biti prisiljen financijski podržavati svoju obitelj kao maloljetnik velik je pritisak“, rekla je, a danas već tinejdžerica, Teen Vogeu.

Jedno od glavnih pitanja je kako se ta djeca osjećaju kada njihovi roditelji dijele najintimnije trenutke s potpunim strancima. Često se uopće ne razmišlja o posljedicama koje takve radnje mogu imati na djecu, kako u trenutnoj situaciji, tako i u budućnosti.

Pored toga, neka djeca se osjećaju prisiljeno sudjelovati u stvaranju sadržaja kako bi zadovoljila potrebe svojih roditelja. To pak može dovesti do povećanog stresa, nesigurnosti, vjere samih u sebe pogotovo kada se uspoređuju s drugom djecom koja sudjeluju u sličnim content creating aktivnostima na društvenim mrežama.

Mnoga djeca koja su se našla u središtu ovakvih aktivnosti na društvenim mrežama, izrazila su svoje nezadovoljstvo činjenicom da su postala javne osobe i to bez svog pristanka.

Nažalost, njihovo nezadovoljstvo često nije shvaćeno ozbiljno, a pristanak nije ni tražen ili prihvaćen.

Roditelji bi trebali razumjeti koje su to sve dugoročne posljedice koje nastaju dijeljenjem fotografija i videa odrsatanja njihove djece na društvenim mrežama.

Važno je razumjeti, te prije svega, postaviti čvrsto postavljene granice što je privatno, intimno, osobno, nedjeljivo s javnošću te osigurati djeci dovoljno prostora za normalno odrastanje bez neželjenog pritiska i izloženosti javnosti.

Zar nisu oni, ta mlada ljudska bića, naša budućnost?

Exit mobile version