INŽENJER UPITA: Odlični ste u izvlačenju informacija iz ChatGPT?

30. ožujka 2023.
2 Mins Read
386 Views
INŽENJER UPITA: Odlični ste u izvlačenju informacija iz ChatGPT?

Dok je dio zaposlene populacije diljem svijeta (s pravom) zabrinut zbog ChatGPT-a i ostalih LLM-ova koji “dolaze po njihova radna mjesta i poslove“, neke tvrtke nude šesteroznamenkaste plaće nekolicini izabranih koji su vješti u postizanju željenih rezultata u razgovorima s AI chatbotovima.

Prema Bloombergovim izvještajima, neke tvrtke godišnje nude primanja i preko vrtoglavih 300,000 eura za takozvane ‘prompt inženjere’ odnosno ‘inženjere upita’.

Sve u svemu, trebali bi to biti čarobnjaci ChatGPT-a koji su toliko dobri u korištenju AI tehnologije da mogu podučavati druge kako je učinkovitije koristiti.

Albert Phelps, jedan od tih sretnih inženjera upita’, a koji radi u podružnici konzultantske tvrtke Accenture u Velikoj Britaniji, rekao je Bloombergu da je posao najlakše opisati kao nešto poput “šaptačima umjetnom inteligencijom”.

Radi se o igri riječi,” rekao je. “Pokušavate sažeti suštinu ili značenje nečega na ograničen broj riječi.

Phelps, koji ima samo 29 godina, podučavao je povijest prije nego što je započeo karijeru u financijskom savjetovanju, a zatim se preusmjerio na umjetnu inteligenciju. Tijekom jednog radnog dana, mladi AI čarobnjak i njegovi kolege napišu oko pet različitih upita i imaju 50 individualnih interakcija s velikim jezičnim modelima poput ChatGPT-a.

Dok se broj poslova niže razine širi – postoji čak i tržište slobodnih inženjera upita slično Fiverru pod nazivom PromptBase, gdje ljudi prodaju svoje vještine pisanja upita za 3-10 eura po upitu – oni koji postanu posebno dobri u pisanju upita mogu zarađivati doista ogromne plaće.

Dovoljno je poslušati Marka Standena, vlasnika tvrtke za zapošljavanja u području umjetne inteligencije, automatizacije i strojnog učenja u Velikoj Britaniji i Irskoj, koji je Bloombergu rekao da je inženjering upita “vjerojatno najbrže rastuće tržište IT-a u kojem sam radio 25 godina.

Stručnjaci za upite mogu sami odrediti svoju cijenu,” rekao je Standen, napominjući da poslovi u Velikoj Britaniji počinju s ekvivalentom u funtama od oko 50,000 eura godišnje, ali u njegovoj tvrtki ima kandidata koji traže između 250,000 i 360,000 eura godišnje.

Iako nema načina da se zna kada će ili hoće li puknuti ovaj balon, ali svejedno, zarađivanje šesteroznamenkastih iznosa za pisanje upita chatbotovima, čak i samo na godinu ili dvije, zvuči puno bolje nego izgubiti posao zbog umjetne inteligencije.

Exit mobile version