GPT-4: Novi multimodalni AI sustav koji revolucionira tehnologiju

19. ožujka 2023.
3 Mins Read
275 Views

GPT-4, najnoviji umjetni inteligentni sustav razvijen od strane OpenAI, postavlja nove standarde u području tehnologije umjetne inteligencije. Temelji se na generativnoj prethodno treniranoj transformatorskoj arhitekturi i nasljeđuje svoje prethodnike – GPT-3, GPT-2 i originalni GPT.

GPT-4 nadmašuje sve dosadašnje verzije u smislu performansi i sposobnosti, čime otvara vrata brojnim novim mogućnostima u raznim industrijama.

Jedna od ključnih prednosti GPT-4 je njegova sposobnost da razumije i generira tekst u različitim jezicima, uključujući hrvatski jezik. Na temelju analize velikog broja tekstova, GPT-4 može brzo i učinkovito generirati visokokvalitetan sadržaj i na hrvatskom jeziku.

Razvoj GPT-4 je značajan korak naprijed u umjetnoj inteligenciji, jer je prvi AI sustav koji je sposoban za multimodalno razumijevanje i generiranje sadržaja. Ova sposobnost omogućuje mu da kombinira različite vrste informacija, kao što su tekst, slike, videozapisi i audio, kako bi stvorio jedinstveno korisničko iskustvo.

GPT-4 koristi više od 175 milijardi parametara, što je znatno više od GPT-3, koji koristi 13 milijardi parametara. Ovaj velik broj parametara omogućuje GPT-4 da generira točnije, relevantnije i uvjerljivije sadržaje.

Sustav koristi tehnike dubokog učenja, koje omogućuju da se kontinuirano poboljšava s vremenom. Rezultat je AI sustav koji postaje sve bolji u razumijevanju i generiranju sadržaja kako se obogaćuje s novim podacima.

Jedan od najvažnijih aspekata GPT-4 je njegova sposobnost automatskog učenja. Umjesto da se oslanja na ljudske stručnjake za programiranje, sustav uči samostalno kroz interakciju s velikim količinama podataka. To znači da GPT-4 može brzo i učinkovito generirati sadržaj na temelju svojih vlastitih saznanja.

Koristeći GPT-4, tvrtke i pojedinci mogu ostvariti brojne prednosti. Primjerice, mogu se koristiti za razvoj chatbotova i drugih virtualnih asistenata koji mogu obavljati razne zadatke, kao što su odgovaranje na pitanja, pisanje e-mailova, prevođenje tekstova i mnoge druge funkcije.

Osim toga, GPT-4 se može koristiti u obrazovanju za personalizirano učenje, pružajući učenicima prilagođeni sadržaj na temelju njihovih individualnih potreba.

U sektoru zdravstva, GPT-4 može pomoći u analizi medicinskih podataka, olakšavajući dijagnosticiranje bolesti i identificiranje najučinkovitijih tretmana. U polju istraživanja, GPT-4 može podržati znanstvenike u analizi i sintezi velikih količina informacija, ubrzavajući otkrića i inovacije.

U kreativnim industrijama, GPT-4 može generirati originalan sadržaj, kao što su članci, pjesme, scenariji ili likovne umjetnosti. Također, GPT-4 može unaprijediti industriju video igara stvaranjem realističnijih i uvjerljivijih virtualnih svjetova, te poboljšati korisničko iskustvo u interakciji s tehnologijom.

Unatoč velikom potencijalu GPT-4, postoje i neki izazovi i etička pitanja koja treba uzeti u obzir. Primjerice, zlouporaba tehnologije može dovesti do širenja lažnih vijesti, generiranja uvredljivog ili neprikladnog sadržaja te kršenja autorskih prava.

Da bi se riješili ovi problemi, OpenAI provodi mjere za osiguranje etičke i sigurne upotrebe GPT-4. Te mjere uključuju razvoj politika i smjernica za korisnike, kao i praćenje i filtriranje sadržaja koji generira sustav.

U zaključku, GPT-4 je revolucionarni umjetni inteligentni sustav koji ima potencijal promijeniti način na koji koristimo tehnologiju u raznim industrijama. Svojim multimodalnim sposobnostima i iznimno velikim brojem parametara, GPT-4 otvara nove mogućnosti u području umjetne inteligencije i nudi brojne prednosti tvrtkama, pojedincima i društvu u cjelini.

Ipak, iznimno je važno imati na umu etička pitanja i izazove koje ovakva tehnologija donosi, te raditi na njihovom rješavanju kako bi se osigurala sigurna i odgovorna upotreba GPT-4 i nadolazećih inačica, a što pak zorno prikazuje “rani prompt” u nastavku:

GPT-4: Novi multimodalni AI sustav koji revolucionira tehnologiju
Primjer GPT-4 (u razvoju) u svojoj radnoj i nesputanj verziji AI-a. OpenAI čini sve što je u njegovoj moći da ga se spriječi u davanju uvredljivih, te ovako opasnih, diskriminirajućih ili nezakonitih odgovora, a kao rezultat toga GPT4 verzija koju koristimo odbija odgovoriti na određena pitanja.
Exit mobile version