BORBA TITANA umjetne inteligencije: BARD još uvijek nije na nivou Clauda i GPT-a

22. ožujka 2023.
166 Views
BORBA TITANA umjetne inteligencije: BARD još uvijek nije na nivou Clauda i GPT-a

U najnovijem nadmetanju umjetne inteligencije, Googleov BARD pokazuje očite znakove zaostatka u razvoju, a u odnosu na svoje suparnike, GPT-4 i Claude. U ovom trenutku, na ljestvici vode GPT-4 i Claude, koji prednjače u više kategorija, dok se BARD bori jedva da sustizati konkurente.

Čini se da BARD, iako zasebno prilično impresivan, ne uspijeva postići isti stupanj preciznosti i brzine kojeg nude GPT-4 i Claude. Izvor ovog problema leži u njegovoj arhitekturi, koja se razlikuje od onih koje koriste njegovi suparnici.

BARD jednostavno nije još na tom nivou umjetne inteligencije.

GPT-4, najnovija inačica OpenAI-jevog modela, temelji se na čvrstim temeljima svog prethodnika, GPT-3.

A zadnji model nije samo brži i točniji, već se može pohvaliti i većom skalabilnošću zahvaljujući naprednijoj tehnologiji.

S druge strane, Claude je rezultat suradnje između DeepMind-a i Facebook AI Research-a (FAIR). Model kombinira najbolje karakteristike oba tima i pruža iznimno snažno rješenje za razne primjene.

BARD ipak pokazuje znakove poboljšanja. Google nastoji poboljšati svoj AI model kroz kontinuirane nadogradnje i prilagodbe, kako bi ostao konkurentan u ovoj utrci umjetne inteligencije.

Hoće li Google uspjeti sustići svoje rivale, tek ćemo vidjeti.

U međuvremenu, očekuju se kako će se ovakvi okršaji AI titana događati sve češće.

Hoće li BARD ikada dostići razinu uspješnosti GPT-4 i Claudea? Ili će Google morati osmisliti novi pristup kako bi postao lider u ovom području?

Jedno je sigurno: nadmetanje ovih AI modela sustavno pokreće inovacije i poboljšanja u umjetnoj inteligenciji, a krajnji korisnici sve toga smo, mi, ljudi.

Exit mobile version