Aplikacija za uređivanje video zapisa koja jednim klikom mijenja glumce sa CGI likovima

20. ožujka 2023.
166 Views
Aplikacija za uređivanje video zapisa koja jednim klikom mijenja glumce sa CGI likovima

AI startup pod nazivom Wonder Dynamics nedavno je predstavio novi AI-pogonjem montažni studio zvan Wonder Studio, koji, kako tvrde, omogućuje korisnicima da automatski zamijene stvarne glumce uvjerljivim animiranim likovima, a jednostavnim povlačenjem i ispuštanjem (drag & drop).

Izgradili smo nešto što automatizira cijeli proces, animira ga uživo, kadar po kadar, nema potrebe za klasičnim snimanjem. Automatski prepoznaje glumce na temelju jednog kadra“, rekao je suosnivač Wonder Dynamicsa Nikola Todorović za TechCrunch. “Softver upravlja kretanjem kamere, osvjetljenjem, bojama i potpuno zamjenjuje glumca s odabranim animiranim likom.”

Ako vam je kojm slučaj prva misao ovdje: “hm, alat poput ovog može biti apsolutno poguban za egzistenciju visulanih umjetnika,” možda i nebi bili daleko od istine.

No, Todorović te njegov partner, Tye Sheridan – da, taj Tye Sheridan, glumac poznat po ulozi u “Ready Player One” – tvrde suprotno. Alat zapravo namijenjen da pomogne umjetnicima.

On ne zamijenjuje ono što rade, automatizira 80 do 90 posto fizičkog posla i ostavlja im većinu vremena za kreativnost“, rekao je Todorović za TechCrunch. “Ljepota AI-ja je u pojednostavljenju nečega tako složenog.

Cilj je cijelo vrijeme bio napraviti alat za umjetnike, koji će ih osnažiti“, dodao je Sheridan. “Netko tko ima velike snove ne mora uvijek imati velike resurse da ih ostvari.

Svakako, nadolazeći svijet tehnologije koja, a bez obzira kako na nju gledate, definitivno zamjenjuje ljudski rad.

No, kako TechCrunch ističe, industrija vizualnih efekata je već sad preopterećena – previše filmskis studija, previše Marvel filmova i/ili njihovih imitacija, pa se već sad većina takvih filmova “kreira” u postprodukciji.

Kako je GQ izvijestio u siječnju, većina studija za vizualne efekte rezervirana je godinama unaprijed, a alat poput ovog može biti prilično koristan način kako zaobići takve prepreke (ali i sve lošije produkcije) ove industrije.

Prema TechCrunchu, Wonder Studio dolazi s nizom unaprijed napravljenih likova, ali studio tvrdi da su postojeći likovi tu samo kao inspiracija ili za rane faze rada, poput izrade scenarija. U skoroj budućnosti, kažu, nadaju se proširenju na CG okruženja.

Ovo je prvi veliki iskorak“, rekao je Todorović za TechCrunch, “ali generalna ideja je da želimo imati platformu na kojoj svako dijete može režirati filmove sjedeći za svojim računalom i tipkajući.

A mi? Pa neizmjerno se veselimo se i naprosto jedva čekamo taj silan TikTok sadržaj preplavljen Wonder Studio animacijama.

Exit mobile version